EU izdvojila 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava u Srbiji

Foto: twitter.com/eusrbija

Beograd – EU je izdvojila 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava u Srbiji, rečeno je na predstavljanju projekta „EU za vladavinu prava“.

Projekat je namenjen podršci ispunjavanju ciljeva Srbije u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, a sprovode ga EU i osam država i međunarodnih organizacija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je kazao da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana i naglasio značaj reformi u oblasti vladavine prava za nastavak evropskog puta zvaničnog Beograda.

On je ukazao na to da je EU prepoznala napore Srbije na sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva, naglasivši da je Srbija na ovom polju pohvaljena u poslednjem izveštaju EU.

Žofre je pozdravio najavljeno usvajanje antikorupcijske strategije i ocenio da je veoma značajan i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala, saopštila je Vlada Srbije.

Kazao je da, uz reforme u oblasti vladavina prava, „srpsko pristupanje zavisi i od normalizacije odnosa (Beograda) s Prištinom“ i kako je dodao, usaglašavanja sa spoljnom politikom EU u sklopu agende ruske agresije na Ukrajinu.

Žofre je kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije blisko sarađuje s Venecijanskom komisijom i naglasio da borba protiv korupcije mora da bude beskompromisna.

Takođe je naglasio značaj rada na medijskoj strategiji u oblasti reformi za vladavinu prava.

Očekujemo nezavisne medije i slobodu izražavanja„, rekao je ambasador EU u Srbiji.

Prema njegovim rečima, potrebna ja veća zaštita prava manjina, posebno Roma, kao i pripadnika LGBT populacije i osoba sa invaliditetom.

Najavio je nastavak podrške srpskom pravosudnom sistemu i, u tom kontekstu, izgradnji novosadske Palate pravde, po ugledu na beogradsku koja je rekonstruisana i uz podršku EU.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je naglasila značaj reformi u oblasti vladavine prava i za kvalitet života svih građana dok je ambasador Austrije Kristijan Ebner kazao da se o vladavini prava ne može pregovarati, te da sistem treba da je obezbedi.

Konrad i Ebner su najavili nastavak podrške svojih država evropskom putu Srbije, a što je, na skupu, u ime Španije, ponovio i ambasador te države u Beogradu, Raul Bartolome Molina.

Zamenica šefa diplomatskog predstavništva Litvanije Migle Jankauskiene izrazila je spremnost za razmenu iskustava stručnjaka iz te države, tokom rada na projektu „EU za vladavinu prava u Srbiji„.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je kazao da SE uvek insistira na poštovanju vladavine prava i demokrtiji dok je zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Sara Groen najavila nastavak podrške Srbiji u oblasti pravosuđa.

Groen je ukazala na značaj procesuiranja ratnih zločinaca u regionu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je EU i partnerima na projektu i poršci u oblasti vladavine prava, te ukazala da ih Beograd sprovodi zbog evropskog puta, ali i građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…