EU investira 34 miliona evra u pogranične regione Hrvatske i Srbije

Evropska komisija

Komisija je usvojila novi Interreg-IPA program prekogranične saradnje koji će investirati u pogranične regione Hrvatske i Srbije u cilju stvaranja novih radnih mesta i privrednog rasta.

Ove investicije će se fokusirati na podizanje nivoa kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih službi. Takođe će biti usmerene na veću upotrebu održivih resursa i na prekogranično praćenje rizika vezanih za životnu sredinu. Pored toga, program će pospešiti prekogranični turizam, a koristiće se i za unapređenje regionalne konkurentnosti jačanjem veza između privrednika i istraživačkih ustanova.

Korina Kretu, komesar za regionalnu politiku je izjavila: “Naši prekogranični programi daju konkretne mere za unapređenje kvaliteta života građana i nude nove poslovne mogućnosti ljudima koji žive u pograničnim oblastima Evropske unije i njenih suseda.“

Interreg-IPA prekogranični program Srbija-Hrvatska obuhvata 4 pogranične oblasti u Hrvatskoj i 5 okruga u Srbiji. Vrednost programa premašuje 40 miliona evra, od čega više od 34 miliona evra dolazi iz fonda Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Neki od očekivanih efekata programa su:

Bolji kvalitet javnih zdravstvenih i socijalnih službi.
Bolje upravljanje zaštitom životne sredine i biodiverziteta i unapređen sistem zajedničkog prekograničnog upravljanja za prevenciju rizika.
Povećani kapaciteti za razvoj održive energije obezbeđivanjem platforme za pametno upravljanje energijom i upotrebu obnovljive energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne objekte, i u javnom stambenom sektoru.
Bolja prekogranična turistička ponuda zahvaljujući boljoj koordinaciji zainteresovanih strana u oblasti turizma i izradi zajedničkih strategija turizma, kao i akcionih planova i studija o očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa.
Bolja konkurentnost kroz formiranje poslovnih mreža.

Kratak pregled:

9 NUTS III ili ekvivalentnih regiona koji su uključeni u Interreg-IPA prekogranični program Srbija-Hrvatska su:

Hrvatska: Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Brodsko-posavska županija i Požeško-slavonska županija.
Srbija: Severno-bački okrug, Zapadno-bački okrug, Južno-bački okrug, Sremski okrug i Mačvanski okrug.
Programom upravlja Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske – Direktorat za upravljanje programima saradnje i regionalnog razvoja.

Ukupan budžet programa saradnje: €40 344 930.

Ukupan doprinos EU: €34 293 188.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) pruža finansijsku i tehničku pomoć kao podršku reformama u pristupnim zemljama. Za period 2014-2020, Interreg-IPA ima budžet od oko 4,84 milijarde evra koji će se investirati u 12 programa prekogranične saradnje između regiona i teritorijalnih, socijalnih i ekonomskih partnera.

Izvor: euinfo.rs/ Evropska komisija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…