EU intenzivira borbu protiv utaja poreza

Austrija i Luksemburg 20. marta su odustali od negovanja bankarske tajne, omogućivši time da se u EU poboljša borba protiv utaje poreza i prevare. Dogovor na koji su pristale omogućiće da se nakon šest godina usvoji izmena propisa o oporezivanju štednje. Prema procenama, poreske utaje i prevare godišnje Evropu koštaju 1.000 milijardi evra.

Odluka Luksemburga i Austrije je "neophodna" i "omogućiće zemljama članicama da se uspešno bore protiv poreskih utaja i prevara", ocenio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. On je istakao da su efikasni poreski mehanizmi ključni za dobro funkcionisanje tržišne privrede i za društvenu pravdu. 

Ovo je dugo očekivana odluka. Evropska komisija je 2008. predložila izmenu propisa o oporezivanju štednje kako bi se ispravili nedostaci tog teksta. Međutim, uprkos svim izjavama o dobim namerama za napredak, do sada nije bio moguć dogovor jer Luksemburg i Austrija, zemlje tradicionalno vezane za bankarsku tajnu, nisu od nje odustajale. 

Ove dve zemlje su tražile da se slični uslovi nametnu i određenim zemljama koje nisu članice EU – Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Andori i San Marinu. Najzad je dogovoreno da Evropska komisija sa tim zemljama krene u pregovore. 

"Ukoliko se ne postigne uspeh do kraja godine, Komisija će predložiiti mere koje će za tih pet zemalja biti pravi podsticaj da krenu u tom pravcu", izjavio je premijer Luksemburga Gzavije Betel (Xavier Bettel). 

Opširnije o aktivnostima EU u borbi protiv utaje poreza možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…