1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. EU i OEBS pomažu da se reše komunalni problemi u romskim naseljima

EU i OEBS pomažu da se reše komunalni problemi u romskim naseljima

U Srbiji postoji oko 600 neformalnih romskih naselja, a Evropska unija, misija OEBS i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rade na tome da se utvrdi njihov tačan broj i reše veliki komunalni problemi.

U okviru projekta „Evropska podrška za inkluziju Roma“, koji finansira EU, pravi se Geografski informacioni sistem. On će biti u vlasništvu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i beležiće sve osnovne informacije o komunalnoj i infrastukturnoj opremljenosti ovih naselja.

Do sada su prikupljeni podaci iz 583 naselja u ukupno 120 opština, a po dostupnoj statistici, neformalnih romskih naselja nema 49 opština ili gradova.

Cilj je da resorno ministarstvo i Vlada mogu preciznije i bolje da planiraju projekte na nacionalnom nivou i da se sredstva usmeravaju racionalno. Da se zna gde su najveći problemi i kakva je stvarana slika, jer se do sada baratalo samo procenama„, kazao je agenciji Beta predstavnik misije OEBS Boris Žerjav.

On je rekao da se podaci s terena unose i da bi u narednih nekoliko nedelja Geografski informacioni sistem trebalo da proradi.

Žerjav je rekao da su u neformalnim romskim naseljima najveći problemi infrastruktura i nedostatak dokumentacije, te tako ta naselja nisu uvrštena u urbanističke ili regulatorne planove gradova i opština.

Bez toga ne možete praktično ništa da gradite ni puteve ni kanalizaciju, ni vodovod, ni električnu mrežu„, ukazao je Žerjav.

On je ukazao da su mnoga neformalna romska naselja izgrađena na terenu koji za to nije pogodan, pa im preti i opasnost od poplava i klizišta.

Upravo zbog toga Evropska unija kroz projekat „Evropska podrška za inkluziju Roma“ u 20 opština sprovodi pilot-projekte, da bi se utvrdili prioritetni problemi u romskim naseljima. Sada se pravi 13 urbanističkih planova u 11 opština.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…