EU i države članice najveći globalni pružaoci razvojne pomoći

Foto: pixabay.com

Brisel – Evropski savet je odobrio zaključke o ciljevima razvojne pomoći EU u 13. godišnjem izveštaju Evropskom savetu, koji potvrđuje da su EU i njene države članice zadržale poziciju najvećeg globalnog pružaoca zvanične razvojne pomoći.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog saveta, u izveštaju se analiziraju trendovi u vezi sa obavezama i pružanjem zvanične razvojne pomoći EU.

Ocenjuje se da zvanična razvojna pomoć ostaje glavni izvor finansiranja za najsiromašnije zemlje i nastavlja da igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Agende 2030 u sve složenijem finansijskom pejzažu, na koji su, kako se navodi, uticali rat u Ukrajini, pandemija korona virusa, klimatske promene, gubitak biodiverziteta i zagađenje.

Evropski savet u izveštaju primećuje da je 2023. godine ukupna zvanična razvojna pomoć EU dostigla 95,9 milijardi evra, u odnosu na 93,3 milijarde evra u 2022. i 71,6 milijardi evra u 2021. godini.

Ovo povećanje od 2021. godine pokazuje obnovljene napore EU i njenih država članica da obezbede podršku zemljama u razvoju i osobama u osetljivim situacijama, kroz pristup Tima Evrope„, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, EU i njene države članice su zadržale svoju poziciju najvećeg globalnog pružaoca zvanične razvojne pomoći, sa 42 odsto globalne zvanične razvojne pomoći u 2022. i 2023. godini i potvrdile su svoje liderstvo u globalnoj agendi za održivi razvoj.

U 2023. godini, kombinovana zvanična razvojna pomoć EU činila je 0,57 odsto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU. Iako postoji blagi pad u poređenju sa njegovim udelom od 0,59 odsto u BND-u EU u 2022. godini, ovo je i dalje značajno veće od 0,49 odsto udela u 2021. godini i od ukupnog zbira članova Odbora za razvojnu pomoć koje nisu članice EU, čija je zvanična razvojna pomoć predstavljala 0,31 odsto njihovog BND u 2023. godini„, dodaje se u saopštenju.

Savet je naglasio da je neophodno da EU i njene države članice hitno preduzmu dodatne mere u  pravcu postizanja kako pojedinačnih ciljeva, tako i kolektivne posvećenosti EU da obezbedi 0,70 odsto BND kao zvaničnu razvojnu pomoć, i da opredeli 0,20 odsto svoje zvanične razvojne pomoći najmanje razvijenim zemljama do 2030. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…