1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. EU dobila nove energetske i klimatske ciljeve

EU dobila nove energetske i klimatske ciljeve

zaštita životne sredine

Lideri Evropske unije složili su se 24. oktobra oko „fleksibilnih“ energetskih i klimatskih ciljeva za period do 2030.

Predviđeno je da u narednih 16 godina emisija gasova koji izazivaju efekte staklene bašte bude smanjena za najmanje 40% u odnosu na nivo iz 1990, da energija iz obnovljivih izvora pokriva najmanje 27% potreba EU i da energetska efikasnost bude povećana za najmanje 27%. Sporazum evropskih lidera o borbi protiv klimatskih promena poslužiće kao dobar primer ostalima u svetu pred ključne međunarodne pregovore o klimi za nešto više od godinu dana. Lideri EU takođe su odobrili dalje mere za smanjenje energetske zavisnosti i povećanje energetske bezbednosti.

Ciljevi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora sporazumom evropskih lidera su ublaženi jer se Evropska komisija zalagala za povećanje energetske efikasnosti za 30%. Cilj od 27%, prema zaključima samita, nije obavezujuć na nacionalnim ni na nivou EU i biće preispitan 2020, pri čemu će se „imati na umu“ cilj od 30%.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…