EU da reguliše šifrovane poruke

23. avgust 2016. (AFP/Euractiv) – Ministri unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke zatražili su 23. avgusta od Evropske komisije da uspostavi pravni okvir o  šifrovanju poruka, koji bi se odnosio i na neevropske sisteme razmene poruka poput mreže Telegram koju koriste džihadisti.

Stručnjaci upozoravaju da striktno proterivanje džihadista sa društvenih mreža može doneti novi problem – njihovo prebacivanje na načine komunikacije koje je teže kontrolisati.

"Sa (ministrom unutrašnjih poslova Nemačke) Tomasom de Mezijerom predlažemo da Evropska komisija razmotri pravni okvir" o pravima i obavezama svih operatera, bez obzira na to da li im je sedište u Evropi ili ne, rekao je francuski ministar Bernar Kaznev. Ti bi omogućilo i da se operaterima koji ne žele da sarađuju nametnu obaveze, pre svega u pogledu povlačenja ilegalnog sadržaja i dešifrovanja poruka u okviru istraga. 

Ministri pre svega ciljaju na sistem šifriranih poruka Telegram. Reč je o aplikaciji koju su napravili Rusi i koji koriste džihadisti zbog poverljivosti koju pruža. 

Kaznev je istakao da se ne dovodi u pitanje samo šifrovanje poruka, koje "omogućava da se obezbede konverzacije". 

Ministri su pomenuli i potrebu da se sistematski razmenjuju informacije iz evropskih obaveštajnih službi i da ih sve zemlje sistematski pune podacima.
 
Razmatrali su i širenje pilot projekta za automatsko prenošenje podataka o ranijim presudama ili prekršajima osobe koja je predmet kontrole. U projekat su za sada sada uključeni Finska, Španija, Mađarska, Irska, Francuska i Španija, a zamisao ministara je da se proširi na celu EU. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…