EU: Da li zabraniti nošenje burke na javnim mestima?

burka

19. avgust 2016. (AFP/Euractiv) – Nemačka se 19. avgusta zvanično priključila zemljama u kojima se s vrha države predlaže zabrana burke na javnom mestu, a ovakav stav obrazlaže se borbom protiv radikalizacije i nastojanjem da se muslimanke bolje integrišu.

S obzirom na malu rasprostranjenost burki, najzatvorenijeg oblika islamske marame koji prekriva i lice i oči, argument integracije skoro da pada u vodu.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer pozvao je 19. avgusta na delimičnu zabranu burke. On je nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova federalnih pokrajina iz svoje konzervativne stranke rekao da burke nisu u skladu sa nemačkom otvorenošću prema svetu i da je pitanje kako to pravno regulisati. 

"Saglasni smo da odbacimo burku, saglasni smo da želimo da pravno uvedemo načelo da se lice pokazuje tamo gde je neophodno u društvu: za volanom, tokom administrativnih procedura, u matičnim službama, u školama i univerzitetima, u javnoj službi, pred sudovima", rekao je de Mezijer za TV stanicu ZDF. On je još prethodne sedmice oenio da ne treba zabranjivati marame koje pokrivaju glavu i telo i takav predlog ocenio kao neustavan. 

De Mezijer nije naveo nikakve rokove za uvođenje zabrane, koja ne uživa podršku koalicionih partnera konzervatnivne CDU u vladi, Socijaldemokratske partije (SPD). 

Zabrana burki bila je tek jedna od tema sastanka ministra de Mezjiera sa kolegama iz saveznih pokrajina, a razmatran je niz bezbednosnih mera čije uvođenje se planira kako bi se smanjila izloženost Nemačke terorističkim napadima. 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…