EU: 410 miliona evra za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije korona virusa

Zapadni Balkan

Brisel, 30. mart 2020. – EU mobiliše paket vredniji od 410 miliona evra preraspodeljene bilateralne finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona evra je namenjeno za najhitnije potrebe – nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takođe će obezbediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem „zelenih koridora“ na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona evra, BH sedam miliona, Crnoj Gori tri miliona, Kosovu pet miliona a Albaniji i Severnoj Makedoniji po četiri miliona.

 Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namenjeno 78,4 miliona evra, BiH 73,5 miliona, Crnoj Gori 50 miliona, Kosovu 63 miliona, Albaniji 46,7 miliona a Severnoj Makedoniji 62 miliona, preneo je 30. marta EU info centar.

Navode se i primeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svesti građana u uslovima epidemije.

Nove mere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…