Estonija i Island: Države sa najvišim stepenom internet sloboda

Njujork, 27. novembar 2016. – U 2016. godini nastavljen je šestogodišnji trend opadanja internet sloboda, pokazalo je istraživanje "Freedom on the Net", koji svake godine objavljuje organizacija Freedom House.

Globalne internet slobode su u padu, a vlade zemalja širom sveta sve više utiču na ograničavanje slobode izražavanja, korišćenja tehnologija enkripcije i slobodno korišenje društvenih mreža, kaže se u izvještaju, prenosi media.ba..

Dve trećine svih korisnika interneta (67%) žive u zemljama gde su kritikovanje vlasti, vojske ili vladajuće porodice podložni cenzuri. Korisnici društvenih medija suočeni su sa iznimnim restrikcijama, što potvrđuje činjenica da su vlasti u 38 zemalja sveta u protekloj godini izvršile hapšenja na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama.

Ispitivanje pokazuje da su najnoviji fokus zabrana aplikacije za razgovor putem interneta, poput WhatsAppa, koji je bio najčešće blokiran internet alat u 2016. godini. 

Prema istraživanju (čiji kriterijumi uključuju stopu internet penetracije, dostupnog besplatnog i otvorenog interneta, kao  mehanizme zaštite privatnosti i slobode govora na internetu), zemlje sa najvišim stepenom internet sloboda su Estonija i Island, dok se na drugom kraju spektra nalaze Kina, Sirija i Iran. Zemlje bivše Jugoslavije nisu bile uključene u istraživanje.

Od 65 zemalja uključenih u istraživanje, 34 beleže pad digitalnih sloboda od sredine 2015. godine, a posebno se ističu Ukrajina, Venecuela, Turska, Rusija i Etiopija, čija su unutrašnja previranja poslednjih godina dovela do zatezanja sloboda građana pri korišćenju interneta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…