EPuS: Važno kroz obrazovanje primeniti i razumeti koncept interkulturalnosti (video)

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)
Foto: emins.org

Beograd – Više od 40 odsto mladih u Srbiji smatra da to što su Srbiji, u potpunosti opisuje njihov identitet, dok jedna petina mladih smatra da bi gubitak nacionalnog identiteta bio neizbežan ukoliko Srbija postane članica Evropske unije.

To pokazuje da nemaju dovoljno razvijenu svest o značaju kulturnih raznolikosti, što je posledica izostanka interkulturalnosti u formalnom sistemu obrazovanja, naveli su iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Potpredsednica Foruma mladih u Evropskom pokretu u Srbiji Katarina Bogićević izjavila je da je važno preduzeti institucionalne korake u primeni i razumevanju koncepta interkulturalnosti.

Zato što posledice nedovoljne razvijenosti i praktične primene ovog koncepta u obrazovanju zapravo vode neintegraciji etničkih i nacionalnih i drugih manjinskih grupa u društvo, zatim praksama diskriminacije, govora mržnje, različitim praksama koje uključuju nasilje, ali i odsustvo empatije i razumevanja među mladima„, rekla je ona.

Bogićević je istakla da Ministarstvo prosvete mora da kreira jasnije, dodatne smernice za školske uprave koje treba da uzmu veću ulogu u promovisanju interkulturalnog obrazovanja.

Isto tako neophodno je primeniti multisektorski pristup te stoga oformiti zvanično radnu grupu čiji mandat neće biti oročen i koja će uključiti predstavnike javnih institucija, organizacija civilnog društva i ustanova obrazovanja„, dodala je.

Predsednik Foruma mladih u Evropskom pokretu u Srbiji Nenad Bušić istakao je da su posledice koncepta interkulturalnosti dalekosežne.

Naime kada imamo negovanu interkulturalnost mi zapravo imamo tolerantnije društvo spremnije na međusobnu saradnju bez obzira na njihove razlike. Tolerantnije društvo nam je upravo potrebno iz razloga kako bismo demokratski napredovali ka nekim nama višim ciljevima u ovom trenutku, a to je demokratizacija našeg društva i uvažavanje razlika„, rekao je on.

Član Foruma Luka Ovošević istakao je da je interkulturalno obrazovanje važno jer daje priliku da se prepoznaju razlike i vrednosti u jednom društvu u cilju razumevanja.

Dakle da razumemo običaje i vrednosti pripadnika kulturnih zajednica. Takođe interkulturalno obrazovanje nam daje priliku da razgovaramo, odnosno utiče na sposobnost komunikacije i podstiče nas na interakciju sa pripadnicima nekog drugog kulturnog porekla„, izjavio je on.

Evropski pokret u Srbiji pokrenuo je zagovarački projekat „Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja“ usmeren na doprinos razvoju dijaloga i saradnje građanskog društva i javne vlasti u promociji ljudskih prava i demokrastkog razvoja društva u sistemu formalnog obrazovanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…