EPS angažovao procenitelje imovine

Beograd, 15. avgust 2016. (Beta) – Elektroprivreda Srbije (EPS) angažovala je Energoprojekt Entel i Ekonomski institut da procene imovinu te kompanije, potvrđeno je 15. avgusta agenciji Beta u EPS-u. 

Za sada nije saopšteno za koje potrebe se radi procena vrednosti imovine. U skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u toku je restrukturiranje EPS-a. Evropska unija traži od Srbije da do početka 2017. utvrdi vrednost imovine javnih preduzeća.

Kako je Beti rečeno u tom javnom preduzeću, ugovor za procenu imovine EPS-a zaključen je jula ove godine, a rok za završetak tog posla, koji će koštati 34 miliona dinara, je osam meseci.

Nije navedeno za koje potrebe se radi procena vrednosti imovine EPS-a.

Procena imovine EPS-a je jedan od zahteva EU koja traži da se kod javnih preduzeća do početka naredne godine definiše vrednost imovine, kao i vlasništvo nad nepokretnostima i zemljištem nad kojima javna preduzeća sada samo imaju pravo korišćenja dok je država vlasnik.

U toku je restrukturiranje EPS-a, u skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, a još nije poznato koliko radnika će biti višak i iznos otpremnine za one koji će napustiti preduzeće.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao početkom avgusta da će do kraja marta 2017. biti urađena nova sistematizacija u EPS-u kada će se tačno znati gde su viškovi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je EPS najvrednije državno preduzeće i da će verovatno biti prodat manjinski udeo u toj kompaniji.

On je 9. avgusta prilikom predstavljanja ekspozea u Skupštini Srbije rekao da je u cilju reforme javnih preduzeća predviđeno restrukturiranje velikih sistema u sektoru saobraćaja i energetike koji će dovesti do njihovog usmeravanja ka tržišnim principima funkcionisanja – EPS-a, Srbijagasa i Železnice Srbije.

Naveo je i da se u okviru aranžmana sa MMF Srbija obavezala za uvođenje principa "čvrstog budžetskog ograničenja" u poslovanje tih preduzeća.

On je naglasio i da se u narednom period planira nastavak restrukturiranja javnih preduzeća na način utvrđen u pojedinačnim korporativnim i finasijskim planovima restrukturiranja, kao i uvođenje korporativnog upravljanja u rad javnih preduzeća koje bi trebalo da donese povećanje njihove efikasnosti kroz smanjenje nepotrebnog trošenja resursa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…