EPOA: Potpuni neuspeh Srbije da zaštiti slobode građana

EuroPride

Beograd, 13. septembar 2022. – Predsednica Evropske asocijacije organizatora prajda (EPOA) Kristine Garina izjavila je da je policija čekala poslednji mogući trenutak da zabrani Paradu ponosa.

Garina je ocenila da zabrana pokazuje potpuni neuspeh političkog rukovođenja premijerke Ane Brnabić i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana.

Svaki put kada se to ranije desilo u Beogradu, sudovi su tu odluku proglasili neustavnom. Ne može se dozvoliti da ostane ova, prva ikada zabrana Parade ponosa, i ne sumnjam da će sud ovog puta zauzeti isti stav“, rekla je Garina, saopšteno je iz EPOA.

Ona je navela da će se Ana Brnabić pojaviti na konferenciji o ljudskim pravima tokom Evroprajda i da će od nje zahtevati da objasni zašto je propustila da održi obećanje o podršci koju je dala 2019. godine kada se Beograd kandidovao za Evroprajd.

Ova zabrana pokazuje potpuni neuspeh njenog političkog rukovodstva i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana. Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima“, istakla je Garina.

Ocenila je da je zabrana „uzaludna“ jer je „hiljade LGBTI+ osoba i njihovih saveznika već u Beogradu“ kako bi učestvovali na Evroprajdu.

Okupićemo se u subotu, čak i ako ne možemo da marširamo. Pozivamo sve koji podržavaju LGBTI+ ravnopravnost i ljudska prava da zauzmu stav i pridruže nam se u subotu. Vreme je za promene i vreme je za Beograd. Tu smo i okupićemo se“, zaključila je Garina.

Nakon najave da je zabranjena Parada ponosa u okviru Evroprajda, organizatori Beograd Prajda saopštili su da će podneti zvaničnu žalbu policiji i tražiti da tu odluku poništi, saopštila je Evropska asocijacija organizatora prajda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…