Energetska efikasnost kao lek za energetsko siromaštvo

Energetska efikasnost

Podgorica, 25. oktobar 2016. – NVO Green Home iz Podgorice je organizovala okrugli sto “Šta je energetsko siromaštvo i kako se sa njim izboriti”  na kome je ukazano na važnost ovog pitanja kako sa energetskog tako i sa socijalnog stanovišta ali i uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

S obzirom da energetsko siromaštvo predstavlja sve veći problem  u zemljama Jugoistočne Evrope (JIE) neophodno je raditi na prikupljanju podataka o navikama u potrošnji energije, finansijskim okolnostima i uslovima u kojima ljudi žive i njihovoj analizi ali na način da ti podaci budu uporedivi sa zemalja zapadne Evrope. 

Iako ne postoji  jedinstvena definicija, za domaćinstva koja troše više od 10% svojih prihoda da bi dom održali toplim kaže se da su energetski siromašna. Ova definicija ujedno pokazuje da se energetsko siromaštvo ne odnosi samo na socijalne i osetljive kategorije stanovništva već na sve one koji ne mogu obezbediti adekvatne uslove života i stanovanja, što je zapravo većina stanovnika kako u Jugoistočnoj Evropi tako i Crnoj Gori, saopšteno je iz NVO Green Home

U cilju rešavanja ovog pitanja treba na prvom mestu raditi na širenju informacija i edukaciji na koji način svako od nas može doprineti racionalnom korišćenju energije. Potrebno je  definisati politike koje će se fokusirati na dugotrajno rešavanje problema kroz primenu mera energetske efikasnosti na osetljive kategorije stanovništva. Preusmeriti sredstva koja su zasnovana na odbijanju dugova na mere kojima će se problem rešiti a ne samo odložiti.

Na okruglom stolu je predstavljen i izveštaj  “Energetsko siromaštvo u JIE: Preživljavanje hladnoće” koji je uradila grupa organizacija civilnog društva iz celog regiona koji su sproveli terenska istraživanja i posetili 833 domaćinstva (u Crnoj Gori je posećeno 101 domaćinstvo).  Ova istraživanja su pokazala da Energetsko siromaštvo nastaje kao posledica niskih prihoda i neproporcionalno visokih troškova energije i energetske neefikasnosti naših domova.

Poređenjem podataka o godišnjoj potrošnji električne energije na nivou domaćinstava u Evropskoj uniji i zemljama Jugoistočne Evrope uočavaju se veoma velike razlike. Među zemljama regiona prvo mesto zauzima Kosovo dok je Crna Gora na drugom mestu.

Istraživanje je pokazalo i da će neminovna liberalizacija tržišta ovog dela Evrope dovesti do povećanja cene električne energije a samim tim i većeg broja energetski siromašnih domaćinstava.

Stoga je potrebno, pre svega, definisati i pratiti energetsko siromaštvo na nacionalnom nivou. Finansijska podrška, u smislu plaćanja računa za energiju od strane države, treba da bude mera koja će se primeniti tek nakon što se implementiraju mere energetske efikasnosti jer se na ovaj način novac ulaže na duge staze i radi se na rešavanju problema za razliku od opcije plaćanja dela računa za struju kojom se problem samo privremeno rešava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…