1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Emisija Radio Beograda dobitnik nagrade „Verica Barać“

Emisija Radio Beograda dobitnik nagrade „Verica Barać“

Emisija Radio Beograda "Talasanje – Pusti priču" ovogodišnji je dobitnik nagrade Saveta za borbu protiv korupcije "Verica Barać".

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je na dodeli nagrada, na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je žiri doneo takvu odluku jer je stanje u srpskim medijima zabrinjavajuće, a Radio Beograd je jedan od retkih medija koji autonomno deluje i odoleva pritiscima.

Govorilo se ove godine o cenzuri, autocenzuri, zaštiti novinara od pretnji, napada, usvojen set medijskih zakona, ali stvarnog napretka nije bilo“, rekao je Milićević i dodao da se smanjio medijski sadržaj istraživačkog tipa.

Uprkos svemu, rekao je Milićević, postoje izuzeci, a među njima je i Radio Beograd – najstariji u Evropi, koji uspeva da očuva kvalitetan informativni i kulturni program.

Jedan je od retkih medija koji autonomno deluje i odoleva pritiscima“, naveo je.

Šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je mu je drago što i ove godine predstavnici medija dobijaju tu nagradu, jer su nepristrasni i objektivni mediji jedan od uslova postojanja stvarnog demokratskog društva i efikasne borbe protiv korupcije.

Drago mi je da možemo da podržimo i rad Saveta za borbu protiv korupcije, koji je napisao mnoge važne izveštaje koji se bave raznim važnim temama za društvo“, rekao je Devenport.

Hvatanje u koštac sa korupcijom, kaže, mora da bude sastavni deo celokupnog procesa, jer bez toga nema unapređenje pozicije Srbije na međunarodnom planu.

Kao što razvoj pojedinca nije moguć bez samokritike i kontrole i sagledavanja samog sebe, tako i država da bi napredovala mora da ima instituciju koja ukazuje na dubinski problem“, rekao je Devenport.

Odluka je doneta jednoglasno, a u žiriju su bili sudija Vrhovnog kasacionog suda Biljana Sinanović, ekonomista Vida Uzelac, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarković, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, profesor Univerziteta Ratko Božović, reditelj Dejan Mijač i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

Nagradu "Verica Barać", Savet za borbu protiv korupcije dodeljuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji za doprinos borbi protiv korupcije.

Nagrada je uspostavljena 2011. godine povodom proslave desetogodišnjice rada Saveta za borbu protiv korupcije i proslave Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Dobitnici ovog priznanja i autori emisije "Talasanje" su zahvalili na priznanju istakavši da sve duguju svojoj profesiji, odgovornosti, te da im je na umu uvek duh i delo Verice Barać.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…