Emili O’Rejli ponovo izabrana za evropsku ombudsmanku

Emili O'Rejli

Brisel, 19. decembar 2019. – Poslanici Evropskog parlamenta ponovo su izabrali Emili O’Rejli za evropsku ombudsmanku i ona će tu dužnost obavljati u periodu 2019-2024.

O’Rejli je 18. decembra na tajnom glasanju u trećem krugu dobila poverenje 320 evroposlanika.

U drugom krugu su evroposlanici, nakon povlačenja Letonca Nilsa Muižnieksa, birali između četiti kandidata – O’Rejli, Italijana Đuzepea Fortunata, Estonske Julije Lafrank i Šveđanke Sesilije Vikstrem. U trećem krugu birali su između Lafrank i O’Rejli i Estonka je dobila 280 a Irkinja 320 glasova.

Tokom slušanja pred Odborom EP za predstavke početkom decembra O’Rejli je obećala da će nastaviti da radi na tome da administracija EU postane uzor celoj Uniji stavljajući građane i njihova prava u centar delovanja.

Evropska administracija mora ponovno da stekne poverenje svojih građana. Verujem da se ono može steći povećanjem odgovornosti i transparentnosti institucija. Tek kada budete mogli da vidite tok donošenja odluke, možete početi da shvatate zašto je doneta i tada možete da počnete da verujete EU„, rekla je tada O’Rejli.

Evropski ombudsman je nezavisno i nepristrasno telo ustanovljeno 1995. kako bi nadgledalo rad institucija i agencija EU (osim Suda EU) i promovisalo načela dobre uprave.

U rešavanju pritužbi građana ili pravnih lica ono raspolaže „mekim ovlašćenjima“ ali takođe proaktivno istražuje sistemske procese, poput transparentnosti.

Irkinja Emili O’Rejli je i do sada bila evropska ombudsmanka. Dužnost je preuzela 2013. i bila je prva žena na tom položaju. Ona je bivša novinarka i bila je prva žena zaštitnica građana u Irskoj. Tu dužnost je obavljala deset godine, dok nije izabrana za evropsku ombudsmanku.

Pre nje su evropski zaštitnici građana bili Jakob Sederman (1995-2003) i Paraskevas Nikiforos Diamanduros (2003-2013).

Evropski parlament je objavio da je u 2018. godini pomoć evropskog ombudsmana dobilo 17.996 građana i da je služba otvorila 490 istraga a zatvoria 545, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…