Električni trotineti u Srbiji od danas moraju imati nalepnice

Foto: unsplash.com

Beograd – Električni trotineti u Srbiji od danas neće moći da se koriste u saobraćaju bez nalepnice, u skladu sa pravilnikom koji je stupio na snagu 5. aprila ove godine.

Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Tanjug da je u Srbiji proizvedeno oko 3.500 nalepnica, koliko je i registrovanih trotineta, a da od danas policija kreće sa kažnjavanjem vozača koji tu nalepnicu nemaju.

Vujanić navodi da u našoj zemlji postoji više od 250.000 električnih trotineta i ističe da njihova brzina ne sme biti veća od 25 km/h, iako smo često svedoci suprotnog.

On dodaje da je teško proceniti tačan broj električnih trotineta, jer mnogi u Srbiju ulaze bez papira.

Navodi da vlasnici moraju da odu u ovlašćenu organizaciju koju ovlašćuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi trotinet bio pregledan i usaglašen sa uslovima pod kojima može da se koristi.

Osvrnuvši se na broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, Vujanić je naveo da je najveći uzročnik nevezivanje pojasa.

Pojas vas štiti u nekim razumnim granicama. Zamislite nekog ko vozi 200 na sat i udari u zid. Njemu nema pomoći bez obzira da li je vezao pojas ili ne„, rekao je Vujanić.

Prema njegovim rečima, građani nisu svesni opasnosti koja im preti usled nevezivanja pojasa.

To je sredstvo koje vam traži pet sekundi da ga stavite. Nema potrebe ni za kakvim posebnim podešavanjem. Nikakve posebne nabavke ne radite. Nikakva posebna obuka ne treba za to, samo da koristite ono što smo vam dali„, naglasio je Vujanić.

Dodaje da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama manji u razvijenim zemljama i ukazuje da smrt osim emotivnih gubitaka uzrokuje i ekonomske.

Vujanić je naveo da, prema svetskoj statistici, najveći broj poginulih u saobraćajnim nesrećama prosečno ima 23,5 godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…