Ekonomski krimi-triler na televizijskom tržištu u Srbiji

mediji

Beograd, 11. februar 2020.  – Ekonomski krimi-triler na televizijskom tržištu uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, tako se sukob Junajted grupe i Telekoma Srbija opisuje u najnovijem izveštaju nemačke Fondacije Konrad Adenauer, prenosi Dojče vele.

Sukob koji je započeo kao navodno komercijalni spor oko obnove ugovora za paket kanala Junajted grupe, sada je već uključio i brojne političke aktere, koji situaciju tumače u skladu sa svojom političkom pripadnošću, i samo je doprineo stavu da su i pored nesumnjivih ekonomskih interesa od njih možda važniji politički interesi.

Obe strane u tom sukobu imaju svoje argumente: Telekom Srbija optužuje Junajted grupu da je građanima uskratila prenose paketa Sport klub i televizije N1, a Junajted grupa sa svoje strane tvrdi kako Telekom zapravo neće nikakav dogovor, jer ne želi da informativni kanal N1 dopre do što većeg broja gledalaca.

Novinar Nedim Sejdinović smatra „da je argumentacija Junajted grupe ipak mnogo utemeljenija. Očito je da Telekom Srbija pokušava da ostvari neku vrstu dominacije na tržištu kablovskih operatera“.

U izveštaju nemačke fondacije se ističe da je „Telekom Srbija tokom protekle godine kupio više manjih kablovskih provajdera i objedinio ih pod brendom Supernova„.

Taj potez je bio široko kritikovan kao pokušaj što veće medijske koncentracije i na taj način širenja kontrole i uticaja. Telekom je negirao te optužbe i naveo da nakon tih akvizicija Telekom i dalje nije tržišni lider u Srbiji“, stoji u izveštaju Fondacije Konfrad Adenauer.

Televizija N1 je očito glavni predmet spora, jer je njihova uređivačka politika već dugo na meti vlasti.

Zoran Gavrilović, iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kaže za DW kako „monitoring medija koji BIRODI sprovodi pokazuje da televizija N1 ima program koji nema nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje su pretvorene u alate vlasti za promociju i propagandu„.

To je praktično jedina ozbiljna televizija u Srbija koja ima uslovno rečeno nacionalni domet preko SBB mreže“, napominje Gavrilović.

Spor se sa jedne strane vidi kao ekonomski, jer Telekom tvrdi je cena koju Junajted grupa traži previsoka, ali sa druge strane se može primetiti da Telekom nastupa netransparentno kao i većina državnih kompanija.

Približavanje izbora će svakako zaoštriti borbu dva provajdera, i to će, prema sagovornicima nemačkog radija, svakako ostaviti posledice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…