Ekonomske mere kosovske vlade alat za cenzuru srpskih medija

Reporteri bez granica

Pariz, 23. septembar 2019. – U novom izveštaju Reportera bez granica „Novine koje nikada ne stižu“, efekti mera Kosovske vlade da uvede takse na robu iz Srbije, pa i na dnevne novine, ocenjuju se kao loš primer „korišćenja ekonomskih mera kao alata za cenzuru“.

Postupak kosovske vlade opisan je u istom segmentu u kom se govori o postupku ruske vlade koja je ukinula oslobađanje poštarine za štampane medije.

Ruski štampani mediji koji zavise od pretplate polako izumiru zbog toga što vlada odbija da oslobodi poštarine ove izdavače, dok je Kosovo eliminisalo srpsku štampu jednim laganim potezom novembra 2018. time što je naglo povećalo takse na uvoz svih srpskih proizvoda, uključujući i novine i to za 100 odsto„.

Mera je uvedena kao odgovor na odlučnost suseda, Srbije, da spreči pokušaje Kosova da uđe i INTERPOL, koja je na kraju u tome i uspela“, navodi izveštaj Reportera bez granica.

Novine na srpskom jeziku nisu štampane na Kosovu, a u roku od nedelju dana na kioscima na Kosovu nije bilo štampanih medija iz uvoza. Usled ovih mera, populaciji kosovskih Srba onemogućeno je da se informišu na svom jeziku što je direktno kršenje međunarodnog prava„, ocenjuju Reporteri bez granica.

Srpske štampe na Kosovu nije bilo pet meseci, dok firma KIM Beokolp nije postigla dogovor sa izdavačima i smanjila cene kako bi distributer mogao da plaća taksu na uvoz od 100 odsto, prenosi KoSSev.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…