1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Ekološki čist i isplativ energetski sistem moguć na Balkanu

Ekološki čist i isplativ energetski sistem moguć na Balkanu

Danas, kada u Parizu počinju pregovori o klimatskim promenama, grupa organizacija civilnog društva u sklopu SEE SEP programa predstavila je Energetski model za Jugoistočnu Evropu za 2050. godinu u formi internetske video igrice. Organizacije tvrde da zemlje jugoistočne Evrope mogu imati čistiji, pravedniji i efikasniji energetski sistem, koji bi takođe bio otporan i na buduće klimatske promene.

Model je rezultat rada tima međunarodnih stručnjaka koji su sarađivali sa regionalnim organizacijama civilnog društva. Predstavljen je u formi video igrice dostupne na internetu, a koja svakome od nas dozvoljava da izaberemo vlastitu energetsku budućnost. Kreirajući svoju viziju energetske budućnosti, svako ko isproba model moći će da vidi da je moguće praviti razumne izbore o energetskoj budućnosti jugoistočne Evrope.
 
Informisanje javnosti o odlukama koje se tiču budućnosti njihovih energetskih sistema je izuzetno bitno za Energetsku zajednicu. Ova video igrica o energiji je izvrstan alat koji javnosti kompleksno pitanje objašnjava na jednostavan i zabavan način”, rekao je Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, o Energetskom modelu za jugoistočnu Evropu za 2050. godinu.
 
Model nudi širok izbor scenarija, od nastavljanja trenutne prakse kojom se i dalje eksploatiša sav postojeći ugalj i ne investira se u obnovljive izvore energije, do scenarija koji je kompatibilan sa EU ciljevima i koji demonstrira da je tehnički izvodljivo imati efikasne i niskougljične energetske sisteme. Upravo je drugi scenario u skladu sa ciljem Evropske unije po kojem se gasovi staklene bašte do 2050. godine treba da smanje za 80%. Kako demonstrira tehnička verzija modela, to se takođe može uraditi i na ekonomičan način.
 
Činjenice govore da je ovaj put moguć. Ono što je sada potrebno su vizija, politička volja i predanost naših izabranih predstavnika. Bilo koja razumna vlada bi trebala željeti pravedniji, čistiji i efikasniji energetski sistem za svoje građane i građanke”, rekao je Garet Tankosić-Keli (Garret Tankosić-Kelly), direktor Fondacije SEE Change Net.
 
Političari iz regiona su se danas pridružili svetskim liderima u Parizu kako bi pokazali svoju podršku pri pregovorima na globalnom sastanku o klimatskim promjenama. Oni bi trebali da održe svoju reč kada se vrate nazad u svoje države, jer praksa pokazuje da aktivnosti vezane za borbu protiv klimatskih promena u jugoistočnoj Evropi mahom ostaju samo na rečima. Nedavno objavljene obaveze država u vezi smanjenja emisija gasova staklene bašte su poslednji primjer, s obzirom da sve zemlje u regionu osim Albanije planiraju da povećaju, a ne smanje, svoje emisije gasova staklene bašte.
 
Zemlje Jugoistočne Evrope imaju izbor: mogu i dalje razvijati trenutni kratkovidi energetski model baziran na fosilnim gorivima ili započeti svoje putovanje prema održivom energetskom putu. Prvi korak u pravom smjeru bio bi da intenziviraju svoje predložene obaveze u vezi sa klimatskim promjenama i počnu ih implementirati odmah”, dodala je Imke Lübbeke, voditeljica odjela za energetsku politiku i klimatske promjene pri Uredu za evropsku politiku WWF-a.

Saopštenje programa Strategija održive energije u jugoistočnoj Evropi i Mreže za promene u jugoistočnoj Evropi (SEE Change Net)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…