Ekologija među izazovima luksemburškog predsedavanja

Evropska unija

Kvalitet vazduha, energetska politika, cirkularna ekonomija i nova zajednička politika u ribarstvu neki su od ključnih izazova pred Luksemburgom, koji je preuzeo predsedavanje EU u drugoj polovini 2015.

Na planu zaštite životne sredine Luksemburg će se baviti i klimatskim i energetskim ciljevima, ekodizajnom, preradom otpada. Šire gledano, Luksemburg će, kako je najavio, svoje predsedavanje bazirati na otvorenom pristupu – slušaće građane, podsticati biznis i sarađivati sa partnerima i institucijama kako bi radio u interesu Evrope.

Na planu zaštite čovekove okoline, prioritet Luksemburga biće da osigura da razgovori od Direktivi o nacionalnim ciljevima smanjenja emisije štetnih gasova (NEC) dovedu do usvajanja novih ciljeva za kvalitet vazduha do 2030. Za sada je Evropski savet daleko od sporazuma o tom pitanju i neke članice Evropske unije, uključujući Rumuniju i Poljsku, odbijaju da prihvate obavezujuće ciljeve emisije za neke gasove, poput metana.

Klimatski ciljevi kojima će se u narednih šest meseci baviti Savet EU poklopiće se sa pripremama Evropske unije za konferenciju UN o klimi (COP 21) u Parizu krajem godine. EU se nada da će na tom skupu imati vodeću ulogu kod ograničavanja rasta globalne temperature na dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Evropski biro za ekologiju (EEB) takođe je ukazao da novi predsedavajući EU mora da bude u stanju da pokrene s mrtve tačke dugo čekanu reformu Sistema trgovine štetnim emisijama (ETS).

Uspeh luksemburškog predsedavanja EU moglo bi da bude i stupanje na snagu novog Klimatskog i energetskog paketa za period do 2030. do kraja ove godine. Prioriteti tog paketa su smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte za 40% između 1990. i 2030, proizvodnja najmanje 27% energije iz obnovljivih izvora i unapređenje energetske efikasnosti za 27%.

Ulogu predsedavajućeg Savetom Evropske unije Luksemburg je preuzeo od Letonije a predaće je na kraju godine Holandiji.

Luksemburgu je ovo dvanaesto predsedavanje EU a prvo u mandatu Lisabonskog ugovora kojim su Uniji date nove nadležnosti i uspostavljen novi insitucionalni balans, navodi se na sajtu luksemburškog predsedavanja.

Program rada luksemburškog predsedavanja baziran je na sedam tačaka: podsticanje investicija radi unapređenja privrednog rasta i zapošljavanja, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, uključujući slobodu, pravdu i bezbednost, revitalizacija jedinstvenog tržišta sa fokusom na digitalnu dimenziju, postavljanje konkuretnosti EU u globalni i transparentni okvir i unapređenje održivog razvoja i jačanje uloge EU na globalnoj sceni.

Proširenje EU nije među prioritetnim temama luksemburškog predsedavanja EU.

Izvor: EurActiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…