EK traži od članica da preuzmu azilante i izbeglice

Evropska komisija zatražila je 27. maja od članica EU da prime ukupno 40.000 tražilaca azila poreklom iz Sirije i Eritreje koji su došli u Italiju i Grčku. Komisija je zatražila od članica da to učine u znak solidarnosti sa Rimom i Atinom, ali je ovaj zahtev dočekan sa velikim rezervama među zemljama EU.

Komisija je takođe pozvala zemlje EU da prime 20.000 sirijskih izbeglica. Prema predlogu, članice bi preuzele azilante i izbeglice na dve godine, a dobile bi finansijsku pomoć za to.

Prema predlogu Evrope komsije, broj izbeglica koji neka članica može da primi određuje se na osnovu bruto domaćeg proizvoda, broja stanovnika, stope nezaposlenosti i broja izbeglica koje je neka zemlja do sada primila.

Evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos je pozvao „partnere“ Italije i Grčke da se „uključe“ u napore za prihvat izbeglica i azilanata i ocenio da su kriterijumi raspodele po članicama objektivni i realni.

Komisija je navela da će članicama biti dodeljeno 6.000 evra po tražiocu azila, a mera se odnosi na azilante koji su u EU došli posle 15. aprila.

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…