EIGE: Kandidati za EU zaostaju po rodnoj ravnopravnosti za članicama

Rodna ravnopravnost

Brisel, 20. septembar 2019. – U nacionalnim vladama članica EU je 30% a u vladama zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za EU 20% žena, pokazuju novi podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) .

Među kandidatima za članstvo u EU, odnosno među korisnicama EU programa Instrument pretpristupne pomoći (IPA), prema podacima iz maja 2019, prednjači Albanija u čijoj vladi je 53% žena.

U Srbiji i BiH u vladama je više od petine žena ali su u vladi Kosova od 24 člana samo dve ministarke, odnosno 8%.

Razlika između EU i kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo je manja kada je reč o nacionalnim parlamentima – u parlamentima članica je 32% a u korisnicama IPA 26% žena.

Rodnom balansu u parlamentima najviše su se približile Severna Makedonija sa 38% poslanica i Srbija sa 37% dok je u ostalim IPA korisnicama poslanica manje od trećine a u Turskoj samo 17%.

Udeo žena u odborima najvećih listiranih kompanija u aprilu 2019. u članicama EU bio 28% a u kandidatima za EU 17%, pokazuju podaci EIGE koji podržava napore zemalja korisnica IPA da prate i ubrzaju dostizanje rodne ravnopravnosti.

Gledano prema stanju u centralnim bankama, neke IPA korisnice postigle su visok stepen rodne ravnoteže i, u proseku, region IPA ima bolji rezultat od EU.

U 2019. su žene držale četvrtinu pozicija na kojima se odlučuje u centralnim bankama članica EU a u IPA regionu 27%.

Po tom kriterijumu predvode BiH i Albanija sa 50 odnosno 44% žena na vodećim pozicijama, u Severnoj Makedoniji i Srbiji je to 33%, Crnoj Gori 14 a Turskoj 9%.

U centralnoj banci Kosova nema žena na pozicijama na kojima se odlučuje.

Istovremeno su vrhovni sudovi članica EU rodno izbalansiraniji od onih u IPA korisnicama – u 2018. je u vrhovnim sudovima članica EU bilo 41% žena a u kandidatima 25%.

Takav rezultat posledica je stanja u Turskoj, gde je među sudijama samo 16% žena.

Isključujući Tursku, vrhovni sudovi u ostalim IPA zemljama rodno su balansirani sa 48% žena.

Navodi se i da su 2018. u članicama Unije 36% državnih službenika bile žene prema samo 26% u zemljama koje su na putu u EU.

EIGE je naveo i da je prikupljanje podataka u zemljama korisnicama pretpristupne pomoći finansirao Generalni direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije , preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…