1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. EIGE: Godišnji trošak rodno zasnovanog nasilja u EU iznosi 366 milijardi evra

EIGE: Godišnji trošak rodno zasnovanog nasilja u EU iznosi 366 milijardi evra

Evropska unija

Brisel, 09. jul 2021. – Troškovi rodno zasnovanog nasilja u Evropskoj uniji iznose 366 milijardi evra godišnje, prema proceni Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE).

Nasilje nad ženama čini 79% tih troškova, odnosno 289 milijardi evra.

Najveći trošak dolazi od fizičkih i emocionalnih posledica (56%), zatim krivičnopravnih službi (21%) i izgubljene ekonomske proizvodnje (14%).

Izvori ostalih troškova su građanskopravne službe (kao što su razvodi ili starateljstvo nad decom), pomoć u pronalaženju smeštaja i zaštita dece.

Nasilje u intimnim partnerskim odnosima, koje je skočilo tokom pandemije kovida-19, čini gotovo polovinu troškova rodno zasnovanog nasilja, što iznosi 174 milijardi evra.

Od toga je 87% (151 milijarda evra) trošak nasilja intimnih partnera nad ženama.

Ljudski život, bol i patnja nemaju cenu. Ipak, poznavanje troškova nasilja može pomoći zemljama EU da usmere novac tamo gde je zaista potreban i gde donosi najveće koristi„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da novac koji se izdvaja za podršku žrtvama nije dovoljan, a da službe kao što su skloništa čine samo 0,4% troškova rodno zasnovanog nasilja.

Zemlje EU moraju da ulažu više u aktivnosti koje sprečavaju nasilje nad ženama i štite žrtve, to je i moralni imperativ i zdravorazumska ekonomija„, izjavila je direktorka Instituta Karlin Shele.

Da bi se izračunali troškovi rodno zasnovanog nasilja u svakoj članici EU potrebni su detaljni podaci javnih službi kao što su policija i pravosuđe, saopštio je EIGE.

Pošto se takvo nasilje ne prijavljuje uvek, takođe su potrebni podaci iz istraživanja kako bi se dobila prava predstava o broju žrtava.

Prikupljanje detaljnih podataka o različitim oblicima rodno zasnovanog nasilja je obaveza koju predviđa Istanbulska konvencija, koju su potpisale sve zemlje EU, a ratifikovala 21 članica, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…