EIDHR Global: Ko to dobija?

dijalog

Beograd, 24. avgust 2016. (Ljiljana Ubović/granted.rs) – Za trenutno aktuelan konkurs EIDHR Global rok za podnošenje koncepta projekta je 14. oktobar. Odgovor na pitanje iz naslova daje u svom autorskom tekstu Ljiljana Ubović (Granted). Tekst prenosimo u celosti.

Jedino pitanje koje organizacije civilnog društva postavljaju (najčešće same sebi) kod ovako velikih globalnih konkursa je – ma ko to još dobija?

Ovo retoričko pitanje je početak i kraj razmatranja ovog konkursa, jer zapravo implicitno znači da na takvom konkursu organizacije (našeg tipa, našeg kapaciteta, iz našeg regiona itd.) nikada ne dobijaju. A ne dobijaju zato što je – konkurs namenjen nekom drugom (regijama gde su ljudska prava i demokratija ZAISTA ugroženi; moćnim konsultanstkim kućama/međunarodnim asocijacijama; dobro poznatim organizacijama koje uvek dobijaju grantove; i slično).

I sve je ovo pomalo (ili malo više) tačno. Kada se analiziraju dobitnici grantova po ovom konkursu u nasumično odabranim pozivima od 2011. (poziv se obično raspisuje na godišnjem nivou) dobija se slika koja odgovara gore pomenutim uvreženim mišljenjima o ovakvim konkursima: projekti se realizuju na teritorijama totalitarnih režima, međuetničkih konflikata, dugotrajnih ratova, ekonomski ili politički nerazvijenih sredina; projekte mahom podnose i realizuju organizacije iz “razvijenih” zemalja na teritorijama nerazvijenih; iznosi grantova su šestocifreni, opet prilagođeni organizacijama značajnih internih kapaciteta; i slično.

Ipak. Analizom dostupnih informacija o dosadašnjim dobitnicima (a sve te informacije su objavljene na EU portalima) ne može da nam promakne da ima dobitnika iz našeg regiona. Ne ulazeći u detaljne analize, već samo na osnovu par objavljenih podataka o tome šta je EIDHR Global podržao u regionu, zaključujemo:

  • tematski fokus konkursa je svakako primenljiv i na naše okruženje (tokom prethodnih godina podržane su projektne ideje kakve smo imali prilike da vidimo realizovane i u Srbiji)
  • bolje prolaze regionalni (nego nacionalni) projekti
  • pitanje nedovoljnog pojedinačnog kapaciteta se prevazilazi konkurisanjem u konzorcijumu/partnerstvu sa drugim organizacijama

Aktuelni konkurs (rok za podnošenje koncepta projekta je 14. oktobar, PADOR, PROSPECT) tematski je podeljen u 5 lotova, od kojih je samo za 5. lot propisana veličina granta od preko 1,000,000 EUR. Svi ostali lotovi, ukupne vrednosti preko 25 miliona evra, predviđaju grantove veličine od 250,000 do 1,000,000 EUR. Verujemo da je ovaj iznos granta prihvatljiv (institucionalno) gotovo svakoj organizaciji iz regiona sa iskustvom u administriranju projektne podrške Evropske unije (a iz godine u godinu ih je sve više).

Naš je savet da:

naravno, pažljivo pročitate tematske (i sve ostale) propozicije konkursa

da konkurs razmotrite kao što biste svaki konkurs Evropske unije za finansiranje projekata civilnog društva (iako je svakako značajno kompetitivniji)

da razmislite o regionalno relevantnoj temi i regionalnim partnerstvima

Apliciranje na konkurs ne preporučujemo:

  • organizacijama bez iskustva u sprovođenju projekata uz finansijsku podršku Evropske unije
  • organizacijama čiji je godišnji budžet manji od iznosa traženog granta
  • projektima koji nemaju regionalnu komponentu (sprovode se na nacionalnom nivou)
  • projektima koje organizacija planira da sprovodi samostalno (bez zvaničnih partnera)

Nećete svakako biti prva organizacija iz Srbije koja je pokušala, a ni (što je još važnije) prva koja je na konkursu dobila grant. Jedno je sigurno: svakako će vam prijati da ono što vasa organizacija posvećeno radi samerite u perspektivi globalno važnih razvojnih prioriteta i probate da na njih svojom akcijom odgovorite.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…