EEA: Potrošnja tekstilnih proizvoda u EU ima ekološki i klimatski uticaj

garderoba

Kopenhagen, 29. maj 2020. – Potošnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva u EU godišnje odnese 1,3 tone sirovina i više od 100 kubnih metara vode po stanovniku, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Agencija je upozorila da su u tom sektoru potrebne velike promene na putu ka cirkularnoj ekonomiji kako bi se smanjila emisija gasova sa efektima staklene bašte, podstaklo ponovno korišćenje resursa i zaštitila priroda.

Izveštaj EEATekstil u evropskoj cirkularnoj ekonomiji“ predstavlja novi dokaz ekološkog i klimatskog uticaja potrošnje tekstilnih proizvoda u EU, od odeće i obuće, do tepiha i nameštaja.

Informacije se zasnivaju na tehničkom izveštaju EEA Centra za otpad i materijale u zelenoj ekonomiji (ETC/WMGE).

Prema istraživanju EEA, za proizvodnju i rukovanje odećom, obućom i tekstilom za domaćinstva prodatim u EU u 2017. upotrebljeno je, kako se procenjuje, 1,3 tone primarnih sirovina i 104 kubna metra vode po stanovniku EU. Oko 85% tih materijala i 92% vode iskorišćeno je u drugim regionima sveta.

Gledano na potrošnju vode i upotrebu primarnih sirovina, odeća, obuća i tekstil za domaćinstva predstavljaju četvrtu po veličini kategoriju u EU posle hrane, stanovanja i transporta.

Ta grupa proizvoda prouzrokuje drugi po velični pritisak na korišćenje zemljišta, posle hrane, i takođe znatno hemijsko zagađenje i zagađenje vode, uključujući plastična mikrovlakna koja se ispuštaju u pranju, kao i različite negativne socijalne efekte.

EEA je navela i da je proizvodnja odeće, obuće i tekstila za domaćinstva za Evropljane uzrok emisije, procenjuje se, 654 kilograma CO2 ekvivalenta po stanovniku EU pa je tekstil peti po veličini izvor emisije CO2 povezane sa privatnom potrošnjom. Oko tri četvrtine te emisije se realizuje van EU.

Politike i principi kružne ekonomije, poput eko-dizajna i ponovnog korišćenja, imaju potencijal da ublaže ekološke i klimatske efekte proizvodnje i potrošnje tekstila, navodi se u brifingu EEA.

Važećim EU politikama od članica se traži da do 2025. počnu da prikupljaju i odvajaju tekstil u otpadu i obezbede da prikupljeno ne završi u spalionicima ili na deponijama.

Prema EEA, modeli kružne ekonomije u sektoru tekstila, poput zakupa, deljenja, vraćanja i preprodaje, treba da se podstiču kroz politike koje se tiču materijala i dizajna, proizvodnje i distribucije, upotrebe i ponovne upotrebe, prikupljanja i recikliranja.

Mogu da budu ukljućene i politike koje se odnose na održivu proizvodnju i proizvode, eko-dizajn i standard trajanja, zelene javne nabavke, bezbedne i održive materijale, sprečavanje bacanja i produženu odgovornost proizvođača, označavanje i standarde, navela je EEA, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…