1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Edukacija žena o pravima koje imaju u ginekološko-akušerskim klinikama

Edukacija žena o pravima koje imaju u ginekološko-akušerskim klinikama

Foto: bgcentar.org.rs

Beograd – Beogradski centar za ljudska prava (BG centar) novom akcijom nastavlja sa aktivnostima podrške i osnaživanje žena koje su prošle kroz nehuman tretman u ginekološko-akušerskim klinikama u Srbiji.

Naime, Karavan #mojepravodaznam u narednih mesec dana obići će Kragujevac, Niš, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac.

Tim BG centra Karavanom #mojepravodaznam kreće u obilazak šest gradova u Srbiji kako bi imali priliku da, na licu mesta, osnaže i informišu  žene o pravima koja imaju tokom boravka u ginekološko-akušerskim klinikama i da na licu mesta čuju njihova iskustva i da razmene sve značajne informacije.

Nakon Karavana #mojepravodaznam koji traje do polovine oktobra, BG centar će javnosti predstaviti analizu sa preporukama u vezi sa sprovođenjem procedure indukovanih pobačaja u Srbiji.

Podsećamo, priču o nehumanom tretmanu u porodilištima u Srbiji početkom prošle godine pokrenula Milica Filipović iz Šapca koja je javno podelila svoje traumatično iskustvo koje je doživela tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“.

Nakon toga, brojne žene u Srbiji su posvedočile su kako su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom Srbije i to decenijama unazad.

BG centar je, prošlog leta, objavio kratki igrani video u nameri da se javnosti približi trauma i patnja kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene nehumanom tretmanu tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja.

Nakon toga, BG centar je priredio kratki edukativni priručnik, kao  i istraživanje o iskustvima žena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja, i sačinili analizu važećih procedura i praksi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a u vezi sa sprovođenjem procedure indukovanih pobačaja sa preporukama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…