ECRI: Položaj Roma usled pandemije se najviše pogoršao

Romkinja

Strazbur, 18. mart 2021. – Među svim grupama koje je pandemija nesrazmerno snažno pogodila, položaj Roma najviše se pogoršao, ocenila je Komisija Saveta Evrope protiv rasizma (ECRI) u danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2020. godinu, u kome konstatuje da je došlo do „regresije ljudskih prava u Evropi“.

„Od širenja antisemitskih teorija zavere o poreklu bolesti i targetiranja osoba azijskog porekla na početku pandemije, do zaključavanja i ekonomskog pada koji su najteže pogodili marginalizovane grupe – kriza kovid-19 dovela je do sveukupne regresije ljudskih prava u Evropi“, ocenila je predsedavajuća ECRI Marija Danijela Maruda.

Kada je reč o Romima, ECRI upozorava da su često ograničeni na život u prenaseljenim susedstvima sa ograničenim pristupom komunalnim uslugama, gde je fizičko distanciranje i dobru higijenu gotovo nemoguće održati.

Komisija naglašava da su mere učenja na daljinu isključile mnogu romsku decu iz škole zbog nedostatka pristupa internetu ili računaru, dok je gubitak socijalne pomoći koji je bio uslovljen učešćem dece u školovanju kod kuće u nekim zemljama dodatno pogoršao situaciju.

Sa posebnim teškoćama tokom pandemije suočavali su se i migranti i tražioci azila, mlade LGBT osobe bile su izložene odbacivanju i nasilju, a ponovo su se pojavili i teroristički napadi ekstremista na osobe različitih religija, Jevreji su se suočavali sa antisemitskom mržnjom i nasiljem, a muslimani sa diskriminacijom, upozorava ECRI, ali konstatuje i da je 2020. godinu podjednako obeležio i talas svetskih protesta protiv rasizma.

„Kriza kovid-19 razotkrila je i produbila postojeće strukturne nejednakosti u gotovo svim oblastima života, uključujući pristup obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti“, istakla je Maruda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…