ECDC: Obične maske za lice od tekstila nisu dovoljna zaštita od korona virusa

Zaštitna maska

Solna, 01. april 2020. – Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ocenio je da obične maske za lice od tekstila nisu dovoljna zaštita od korona virusa.

U ovakvoj vanrednoj situaciji bolje je razmotriti mogućnost sterilizacije već upotrebljenih specijalizovanih maski, navode iz ove Agencije.

Neki gradovi u Evropi pozvali su stanovnike da šiju zaštitne maske protiv korona virusa, ali je ECDC u informaciji ocenila da „obične maske od tkanine ne mogu biti smatrane zaštitom protiv respiratornih virusa i da ne bi trebalo ohrabrivati njihovu upotrebu„.

Agencija je upozorila da takve  maske „čak mogu i da povećaju opasnost od infekcije zbog vlage, širenja tečnosti i zadržavanja virusa„, ukazujući i na visok stepen prodiranja čestica kroz platno, koji, kako se procenjuje, iznosi od 40 do 90%, .

U dokumentu se navodi i da je američki pandan agencije EU, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) korišćenje maski od tkanine preporučio samo kao prelazno, ili krajnje rešenje.

U internoj informaciji objavljenoj krajem marta za zdravstvene radnike i bolnice, Agencija je razmotrila različite opcije koje stoje na raspolaganju u slučaju ozbiljnije nestašice specijalizovanih hirurških maski i maski za lice (FFP2 i FFP3), preneli su belgijski mediji.

U dokumentu ECDC preporučuje da se hirurške maske koje su namenjene za jednokratnu upotrebu ne upotrebljavaju više puta.

Takva praksa možda je i dopuštena u slučaju obolenja poput tuberkuloze, ali daleko manje u slučaj SARS-CoV-2, pošto taj virus opstaje na površini materijala, navela je Agencija EU.

Agencija je, međutim, podsetila da se „kontaminacija površine maski respiratora može sprečiti tako što se preko nje postave medicinska maska, ili štitnik za lice koji se može očistiti„. U informaciji se ukazuje da se u slučaju ozbiljnih nestašica mogu razmotriti i određeni metodi sterilizacije, kao što su starilizacija parom, gama iradijacija, ozonska dekontaminacija, etilen oksid i drugi metodi.

ECDC je izrazila žaljenje što „proizvođači do sada nisu imali razloga niti podstrek da razviju metode dekontaminacije ili maske za višekratnu upotrebu„, iako postoji „hitna potreba da se razviju maske za višekratnu upotrebu koje se mogu dekontaminirati“, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…