EBU izražava zabrinutost budućnošću javnog servisa u Hrvatskoj

Ženeva, 23. septembar 2016. – Evropska unija radiotelevizija (EBU) otvorenim pismom izražava zabrinutost budućnošću HRT-a nakon najavljenog smanjenja iznosa RTV takse.

EBU je uputio oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem se ukazuje na to da je najavljeno smanjenje iznosa RTV takse jednako "potkopavanju RTV servisa". Činjenicu da MOST uslovljava formiranje koalicije smanjenjem RTV takse u iznosu od 19%, EBU ošto kritikuje i navodi da takvim odlukama nije mesto u predizbornim pregovorima nego u javnosti, prenosi portal media.ba.

"Održivo finansranje HRT-a je ključno za zadržavanje njegove presudne uloge u društvu. Rasprava o visini iznosa RTV takse trebala bi biti javna, a ne deo koalicionih pregovora", navodi se u saopštenju EBU-a. "EBU smatra kako je ovaj oportunistički potez pokušaj da se oslabi nezavisnost i urednički kvalitet HRT-a koji je, kao relevantan izvor informacija, i dalje medij kojem se najviše veruje u Hrvatskoj", dodajući da je sa udelom gledanosti od 28,4% HRT najuspješniji javni servis na Balkanu i da svake sedmice dolazi do 75 posto stanovništva Hrvatske.

Godišnja RTV pretplata u Hrvatskoj iznosi 128 evra, što je niže od proseka članica EBU, a njeno smanjivanje moglo bi ozbiljno ugroziti opstanak i kvalitet programa, kao i demokratska uloga javnog RTV servisa.

"Sprovede li se smanjenje od 19 posto, dodatno smanjenje prihoda HRT-a neće dovesti samo do ozbiljih rezova u programu, nego bi moglo potkopati delovanje javnog medijskog servisa u Hrvatskoj i mogućnost za slobodnu i nezavisnu raspravu što bi svaka demokratska vlast trebala štititi. Važnost adekvatnog i sigurnog finansiranja javnog medijskog servisa, utvrđenog na nacionalnom nivou, je sadržano i u mnogim dokumentima Saveta Evrope. Pozivamo sve političare, nadležne institucije i buduće parlamentarne zastupnike da se suzdrže od politizacije javnog medijskog servisa i da štite vrednosti javnog medijskog servisa u korist hrvatskog naroda', navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorka EBU, Ingrid Deltenre.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…