EBRD: U Srbiji se očekuje ekonomski rast u 2018. od 4,2% uz podsticaj daljeg jačanja potrošnje i investicija

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

London, 1. novembar 2018.  –  Ekonomija Srbije će u 2018. porasti za 4,2% uz podsticaj daljeg jačanja potrošnje i investicija, dok će u 2019. rast usporiti na 3,5%, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U novom izveštaju o ekonomskim perspektivama regiona u kome je angažovana, EBRD ocenjuje da su rizici za projektovani rast srpske ekonomije izbalansirani i da se uglavnom odnose na sprovođenje reformi predviđenih sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dalji tempo rasta zone evra.

Posle umerenog rasta u prethodnoj godini od gotovo dva procenta, ekonomija Srbije je u prvoj polovini 2018. ubeležila rast od 4,9% u odnosu na isto vreme 2017. zahvaljujući snažnoj domaćoj tražnji, prvenstveno većim investicijama.

Takođe je nastavljen oporavak privatne potrošnje dok je uvoz, s druge strane, nastavio da premašuje izvoz, navela je EBRD.

Dalje se navodi da su fiskalne performanse ostale snažne i da je budžet ostao u suficitu u prvoj polovini godine dok je javni dug nastavio da pada na oko 60% bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju juna.

EBRD u delu izveštaja o Srbiji piše i da je u julu sa MMF potpisan sporazum o saradnji kroz nefinansijski Instrument koordinacije politike (PCI) na 30 meseci a koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucioinalne reforme, kao i politke monetarnog i finansijskog sektora, dakle u oblastima od ključnog značaja za održavanje tekućih visokih stopa rasta.

Šire gledano, u regionu Jugoistočne Evrope (SEE) EBRD očekuje robustan ekonomski rast uz umereni oporavak u Makedoniji i  najsnažniji rast za više godina u Srbiji.

Rast u SEE evropski kreditor prognozira na 3,5% u 2018. i 3,2% u 2019.

U tom regionu Crna Gora i Rumunija će ove godine ubeležiti rast kao i Srbija, od 4,2%, u Albaniji se očekuje 4%, Bosni i Hercegovini 3% a u Makedoniji 2%.

Bugarski rast se prognozira na 3,6% grčki na 2,2%.

U celom regionu u kome je EBRD aktivna rast u 2018. se prognozira na 3,2% a u 2019. na 2,6%.

Kada je reč o članicama EU, EBRD upozorava na smanjenje ponude radne snage u Poljskoj zbog starenja populacije, niskog praga za penionisanje i slabijeg učešća žena na tržištu rada zbog viših socijalnih beneficija.

Takođe se ukazuje da jačanje trgovinskog protekcionizma predstavlja direktnu opasnost za izvozno orijentisane ekonomije, posebno Slovačku i Mađarsku.

Navodi se i da se vraćaju poverenje i investicije u ekonomiju Grčke i da Kipar nastavlja snažan oporavak posle krize.

Dobre su i performanse Bugarske, kao i Rumunije, uprkos nekim znacima "pregrevanja", prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…