1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. EBRD prognozira Srbiji slabiji privredni rast

EBRD prognozira Srbiji slabiji privredni rast

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

Srbija će 2014. i 2015. godine imati privredni rast od 1%, više nego upola manji nego 2013, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozoravajući istovremeno da bi rast mogao da bude i niži u slučaju negativnog razvoja događaja spolja.

Privredni rast Srbije biće manji nego u zemljama regiona zbog očekivanog kresanja troškova i trgovinskih i investicionih veza sa Rusijom. Na nivou celog regiona u kome je evropski kreditor angažovan, privredni rast će 2014. biti 1,4% a 2015. godine 1,9% u proseku nakon 2,3% u 2013.

Od prethodnih prognoza, iz januara 2014, na promenu ekonomskih izgleda evropskih zemalja u tranziciji uticala su dešavanja u Ukrajini, monetarna politika SAD i blago jačanje oporavka u zoni evra.

EBRD navodi da je smanjio januarsku prognozu rasta zemalja u kojima je angažovan zbog očekivanog usporavanja u Rusiji i Ukrajini, koje će se preneti prvenstveno na susedne zemlje, kao i usporavanja rasta u Turskoj.

Među rizike za privredni rast u regionu u kojem deluje EBRD je ubrojio eskalaciju krize u Ukrajini koju bi pratio i intenzivan odliv kapitala iz Rusije, smanjenje doznaka iz inostranstva, koje bi posebno pogodilo Kirgiziju, Moldaviju, Jermeniju i Tadžikistan, kao i skok cena nafte kao posledica jačanja geopolitičke neizvesnosti.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…