EBRD očekuje brži rast Srbije ali i dalje među najnižim u regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

London, 11. maj 2018. – Ekonomski rast Srbije ubrzaće na 2,9% u 2018. i na 3,5% u 2019. a glavni rizik za rast biće eventualno usporavanje ili zastoj fiskalnih i strukturnih reformi, ocenili su analitičari Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na Zapadnom Balkanu u 2018. veći rast od Srbije imaće Crna Gora i BiH, obe po 3,3%, Kosovo (3,7%) i Albanija (3,8%), a manji samo Makedonija, od 2,5%.

Jači ekonomski rast Srbije biće rezultat niske osnove i rasta potrošnje i investicionih aktivnosti koji će nadoknaditi uticaj većeg uvoza, navodi se u ekonomskim perspektivama regiona u kojem je EBRD angažovan predstavljenim na godišnjoj skupštini EBRD u Jordanu.

Regionu Jugoistočne Evrope, u kome je Srbija, EBRD prognozira prosečan rast od 3,6% u 2018. i 3,5% u 2019. pri čemu se najveći rast u tekućoj godini očekuje u Rumuniji, od 4,6%, a najmanji u Grčkoj, od 2,2%.

U delu izveštaja o Srbiji EBRD navodi da je nakon rasta od 2,8 odsto u 2016. srpska ekonomija u 2017. imala rast od samo 1,9%, prvenstveno zbog nešto slabijeg izvoza i brzog rasta uvoza.

Na strani proizvodnje, usporavanju rasta u 2017. doprineli su suša, koja je ozbiljno naštetila poljoprivredi, i problemi u rudarstvu i proizvodnji struje.

Istovremeno su fiskalne performanse bile bolje od predviđenih.

Poslednjih godina Srbija je sa budžetskog deficita od 6,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2014. prešla u suficit od 1,2% BDP u 2017. dok se javni dug spustio ispod 65% BDP na kraju 2017.

Uprkos relativno visokom prilivu direktnih stranih investicija (6,6% BDP u 2017.), ukupne investicije su ostale ispod 20 odsto BDP, što je niži nivo od potrebnog za značajnu konvergenciju sa EU standardima.

Za region u kojem je EBRD anagažovan – centralna Evropa, baltičke države, jugoistočna Evropa, istočna Evropa i Kavkaz, Turska, Rusija, zemlje centralne Azije, južnog i istočnog Mediterana, predviđa se  usporavanje prosečnog rasta na 3,3% u 2018. i 3,2% u 2019. godini sa 3,8% u 2017, prenosi Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…