Džamonja Ignjatović: Ono što se dešava u Nedeljicama danas, dešava se svima nama

Foto: mc.rs

Beograd – Jedna od inicijatorki „ProGlasa“, psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović upitala je, govoreći o iskopavanju litijuma, kompaniji „Rio Tinto“ i projektu „Jadar“, kako se uspostavlja dijalog, „ako se druga strana unapred obezvređuje“.

Ona je u autorskom tekstu na sajtu „ProGlasa“ navela da predstavnici „Rio Tinta“ tvrde da je sve što je u vezi sa za projektom „Jadar“ transparentno, govore o korisnosti projekta za državu, o bezbednosti po okolinu, o „svemu onome u šta je lako laicima da poveruju ako im se predstavlja samo jedna istina„.

Zašto je potrebno da zagovornici projekta svoje ‘stručne’ argumente pojačavaju kvalifikacijama koje upućuju svojim protivnicima kada tvrde da su ‘zatucani kreteni’„, upitala je Džamonja Ignjatović.

Psihološke analize pregovora, kako je dodala, ističu upravo uvažavanje sagovornika i balans moći kao osnovni preduslov konstruktivne saradnje.

Diskvalifikacije, tretman sagovornika kao protivnika i zloupotreba moći predstavljaju ključne kontraindikacije za ravnopravan dijalog čije se poređenje sa dijalogom o ‘fer i poštenim izborima’ samo po sebi nameće„, ocenila je Džamonja Ignjatović.

Navela da laici možda ne razumeju stručne argumente „Rio Tinta„, ali imaju snažne argumente „zašto im je teško poverovati„.

Kada je materijalni interes jedina vrednost, a manipulacija i sila način kako se on obezbeđuje, kada se stručnost i etičnost obezvređuju, a empatija potpuno gasi, da li su ostvareni uslovi za ravnopravni, nepristrasni, racionalni dijalog zasnovan na stručnoj atgumentaciji„, upitala je Džamonja Ignjatović.

S druge strane, kako je dodala, strah je suviše snažna emocija, „i svaka iracionalnost, ako je uopšte ima, je sasvim razumljiva i opravdana„.

Prema njenim rečima, uslovi da suprotstavljene strane razgovaraju racionalnim i stručnim argumentima možda će se jednog dana stvoriti.

Ne znamo da li će za to biti kasno, ko će u tome istrajati ili pobediti, ali nekada je i gubitnička strana ona prava strana iza koje treba stati„, navela je Džamonja Ignjatović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…