1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Dvoličnost kompanija u borbi protiv promena klime

Dvoličnost kompanija u borbi protiv promena klime

Ugljen dioksid

Gotovo polovina od 200 najvećih svetskih kompanija aktivno se bori protiv propisa za zaštitu klime, pokazalo je novo istraživanje. Kompanije se često izjašnjavaju i javno zalažu za borbu protiv promena klime ali istovremeno preko industrijskih lobija potkopavaju politike i programe zaštite prirodne sredine. „Dva lica“ u borbi protiv klimatskih promena najčešće pokazuju energetske firme, posebno naftne kompanije.

Među onima koji najaktivnije lobiraju protiv regulative za zaštitu od klimatskih promena su i udruženje francuskih poslodavaca MEDEF i naftna kompanija Total.

MEDEF se, u klasi evropskih udruženja, zajedno sa Evropskim savetom hemijske industrije (CEFIC), sa ocenom E minus (E-) našao na dnu liste grupa za lobiranje i kompanija sačinjenoj na osnovu napora koje ulažu da podrže ili ometu sprovođenje programa ublažavanja klimatskih promena. Ta ocena znači da MEDEF nastoji da „minira“ propise za borbu protiv promena klime.

Istraživanje je uradila neprofitna organizacija Mapa uticaja (InfluenceMap) koja proučava uticaj korporacija i lobi grupa na politike borbe protiv klimatskih promena.

U klasi u kojoj je MEDEF najbolje su ocenjeni Međunarodni savet udruženja hemijske industrije (ICCA) i Konfederacija britanske industrije (CBI) sa ocenom C minus (C-). Ocene se kreću od A, koja je najbolja, do F.

Novo rangiranje korporacija i grupa za lobiranje objavljeno je pred UN konferenciju COP 21 u Parizu u decembru na kojoj bi trebalo da bude postignut globalni sporazum o smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2).

Francuski naftni džin Total istovremeno je među najslabije rangiranim kompanijama (E plus), pored naftne kompanije BP (E minus), što pokazuje da francuska kompanija aktivno lobira protiv politika borbe sa klimatskim promenama.

Prema Mapi uticaja, Total često radi „drugačije od onoga što poručuje“. Ta nevladina organizacija navodi da je najveća evropska naftna kompanija potpisala poziv političarima kojim se traže ambiciozniji ciljevi u borbi protiv klimatskih promena dok istovremeno nastavlja da vodi kampanju protiv ciljeva Evropske unije za smanjenje štetne emisije za 2030.

Total javno podržava reformu sistema EU za trgovinu štetnim emisijama (ETS) ali i sistematski lobira kod Evropske komisije da smanji svoje obaveze iz tog sistema.

Na konsultacijama Evropske komisije o reformi ETS, Toral je predložio da se ponovo uvedu kvote za ugljenik koje su već izbačene iz sistema, što bi za posledicu imalo povećanje emisije CO2 u EU. Ta kompanija smatra da joj sistem ETS umanjuje konkurentnost i da je „manje pogodan za industriju nego za energetiku“.

Još jednu mrlju na Total baca činjenica da je članica dve lobi grupe – CEFIC i MEDEF, koje su među najgore plasiranim u svojoj kategoriji, preneo je Euraktiv Francuska za koji Total nije želeo da prokomentariše svoju poziciju na listi.

Loš plasman MEDEF u Mapi uticaja objašnjavaju činjenicom da to udruženje podržava eksploataciju gasa iz škriljaca i niže ciljeve za smanjenje emisije CO2 do 2030, kao i da se „protivio i uspešno blokirao zakon o energetskoj tranziciji u Francuskoj 2013. godine“.

Negiranje rangiranja

Iz udruženja MEDEF su oštro reagovali nazvavši rangiranje glupošću. U tom udruženju su za Euraktiv rekli da podržavaju „postepene, planirane i zajedničke napore da se okončaju subvencije za sve ‘zastarele’ vidove energije“.

Mapa uticaja međutim ukazuje na nedoslednost francuskog udruženja kada je reč o cenama ugljenika – MEDEF se protivio taksama na ugljenik u Francuskoj pre nego što je podržao slične planove na evropskom nivou.

Udruženje francuskih poslodavaca kaže da „uvođenje taksi na ugljenik može da se sprovede samo na evropskom nivou i da treba da ga prate duboke reforme uz izuzeća za industrijske kompanije i instalacije koje su već predmet mehanizma trgovine kvotama i sa kompenzacijama za sve biznise“.

Investitori inače već dugo kritikuju sumnjivu ulogu industrijskih lobija u razgovorima o klimatskim promenama. Kako se navodi, dok su neke kompanije ozbiljno aktivne u borbi protiv promena klime, grupe za lobiranje čije su članice često vode kampanje kojima potkopavaju ili čak ruše zakone za zaštitu prirodne sredine.

Naftne kompanije najgore

Rezultati energetskih firmi u Mapi uticaja su loši, posebno naftnih kompanija.

Ubedljivo najgora je kompanija BP (E minus) zbog snažne borbe protiv mera energetske efikasnosti i strogih propisa za emisiju CO2 u Evropi. BP u stopu prati hemijski gigant BASF.

Najbolji na globalnom nivou u svim kategorijama je Gugl (Google) ali je region Severne Amerike ujedno i jedini u svetu koji je dobio nekoliko ocena iz najgore kategorije F.

Najgora je inače Koh industrija (Koć Industries), energetski konglomerat ozloglašen zbog finansiranja istraživanja skeptičnih prema promenama klime, a među loše plasiranim je i grupa Prokter i Gembl (Procter & Gamble).

Izvor: euraActiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…