1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Dve trećine žena na Balkanu iskusilo neku vrstu rodno zasnovanog nasilja (video)

Dve trećine žena na Balkanu iskusilo neku vrstu rodno zasnovanog nasilja (video)

Foto: mc.rs

Beograd – Oko dve trećine žena na Balkanu je iskusilo neku vrstu rodno zasnovanog nasilja.

To je rečeno na konferencijiPodeli znanje – ka rodnoj ravnopravnosti u regionu“ koju organizuje Evropski pokret u Srbiji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da su regionalna saradnja i međugeneracijski transfer znanja od ključne važnosti u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Pre dve godine je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a iste godine je Zakon o diskriminaciji izmenjen i dopunjen. U Srbiji je veliki procenat postupanja, 80 do 90 odsto, ali ne stižu svi slučajevi diskriminacije do institucija. Mi nemamo kulturu da tražimo svoja prava„, rekla je Janković na konferenciji.

Navela je da dosadašnji mehanizam, apelovanje na savest, za sada funkcioniše u Srbiji, ali postoji mogućnost da će u budućnosti slučajevi diskriminacije zahtevati sankcije.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva izjavila je da je na Balkanu najmanji nivo zaposlenosti žena i da je u Evropi broj žena sa fakultetskom diplomom veći nego muškaraca.

Činjenica je da na Balkanu nemamo dovoljno žena koje donose (političke) odluke. Najveći akcenat je na zaštiti žena od siromaštva i nasilja. EU teži da Srbiji bude više od donatora, želimo da budemo njihov partner, a budućnosti i njivov dom„, rekla je Halačeva.

Ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu Holi Zardus ocenila je da postoje institucionalne, ali i kulturne barijere po pitanju rodne ravnopravnosti.

Za borbu za rodnu ravnopravnost potrebno je strpljenja i vremena. I, naravno, potrebno je više organizacija i programa koji se bave ovim pitanjem. Tematski fondovi Ambasade USA koji u fokusu imaju borbu za ravnopravnost biće dostupni na proleće„, rekla je Zardus.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…