Dve trećine Romkinja u Srbiji stupi u brak pre osamnaeste godine

trudnica

Beograd, 11. oktobar 2019. – Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u „brak“ pre navršene osamnaeste godine, a čak 30% u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je Romski centar za žene i decu „Daje“.

Istraživanje koje je sproveo taj Centar pokazalo je da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.

Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo„, navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava 11. oktobra.

Romski centar za žene i decu „Daje“ je naveo da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice, a da za „udate“ devojčice prva bračna noć jeste, kako je ocenio, silovanje i predstavlja početak života u nasilju.

Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.

Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov„, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan devojčica su 2012. godine ustanovile Ujedinjene nacije radi ukazivanja na prava devojčica i neravnopravnost kojoj su izložene samo zato što su devojčice.

Taj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…