Dve trećine mladih u svetu ne stiče osnovne veštine u školi

učionica

Minhen – Dve trećine mladih, na globalnom nivou, ne stiče  osnovne veštine koje bi trebalo da nauče u školi, pokazalo je novo istraživanje minhenskog instituta IFO.

Ovo su alarmantni podaci“, kaže Ludger Vesman, direktor Centra za ekonomiju obrazovanja u IFO-u.

Procenat za Veliku Britaniju iznosi 19 odsto, za SAD 24,7, a za Kanadu 14,9 posto, dok za Estoniju, na primer, iznosi samo 10,5 procenata, navodi se u saopštenju instituta.

To znači ukupan gubitak od 700 biliona dolara globalne ekonomske proizvodnje tokom preostalog dela ovog veka“, navodi istraživačica IFO-a Sara Gust.

Gubici se kreću od 24 odsto u Severnoj Americi i Evropskoj uniji do 89 procenata u Južnoj Aziji i 94 posto u podsaharskoj Africi. U 101 zemlji taj procenat je preko 50 odsto, a u 36 zemalja čak i iznad 90 odsto.

Svet nije ni blizu postizanja ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ovo je tragično jer ne samo da obrazovanje ima dubok uticaj na sudbinu pojedinca, već je i najvažniji pokretač dugoročnog ekonomskog rasta, čiji je značaj veći od pristupa autoputevima, železnicama ili brzom internetu“, kaže Vesman.

Za novu studiju, istraživači u IFO-vom Centru za ekonomiju obrazovanja radili su sa ekspertom Stenford Univerziteta na izradi metrike za upoređivanje pojedinačnih podataka o rezultatima koje su učenici ostvarili na brojnim međunarodnim i regionalnim testovim iz matematike i nauke na globalnom nivou.

Na ovoj skali, osnovne veštine su definisane kao najniži nivo osposobljenosti po  PISA metodiologiji. Taj nivo uključuje sposobnost rešavanja jednostavnih, rutinskih problema, ali ne i sposobnost primene najjednostavnijih formula, izvođenje zaključaka ili tumačenje rezultata.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…