1. Početna
 2. Vesti
 3. Svet
 4. Dvanaest preporuka za kreatore podcasta

Dvanaest preporuka za kreatore podcasta

podcast

Sarajevo, 27. avgust 2019. – Sve je popularnije slušanje podcasta, audio ili audio-vizualnih emisija na internetu, a korisnici ih slušaju dok se voze na posao, rade ili šetaju.

Iako se produkcija podcasta povećava, mnogima nije jednostavno osmisliti koji bi to sadržaji bili zanimljivi publici i na koji način pristupiti temama.

Britanski radijski voditelj Mark Challinor, autor emisije The UK Brand Show, preporučuje koji ugao bi kreatori podcasta mogli zauzeti kako bi se istakli i bili drugačiji, prenosi portal media.ba.

Za Challinora najbolje funkcionišu niche podcasti – oni koji se bave jednom oblašću – i kaže da kada ste odlučili koja je to vaša oblast i tema, možete primeniti jedan od 12 pristupa koji će pomoći da podcast bude zanimljiv i privuče publiku.

 1. Vaše rešenje za neki problem u oblasti.

Ako ste našli rešenje za problem koji mnogi slušaoci imaju, tema podcasta i pristup koji ćete imati biće važni i privući publiku jer dajete jedinstven ugao i praktičnu priču.

 1. Intervjui sa ekspertima ili influenserima vezano za oblast.

Odličan način da se nađete na radaru mnogih važnih ljudi u vašoj zajednici je da ekspertima ili influenserimaukažete čast” tako što će biti gosti vašeg podcasta. To će vašem podcastu doneti određeni kredibilitet, a većina eksperata i influensera će pristati na intervju.

 1. Zbirka mišljenja o vašoj temi.

Ako intervjuišete više eksperata ili influensera na istu temu, možete spakovati njihove odgovore kao pregled mišljenja stručnjaka o određenoj temi važnoj publici.

 1. Osvrnite se na događaj u vašoj oblasti.

Ako ste bili na zanimljivom i važnom događaju, poput konferencije o određenoj temi iz vaše oblasti, možete posvetiti podcast ključnim momentima ili tome šta vam se svidelo a šta ne.

 1. Analiza izveštaja.

Vodeća organizacija iz vaše oblasti je objavila novi izveštaj, članak ili prilog o temi kojom se bavite. Zašto ne biste podelili lični osvrt na njega? Slušaoci će to ceniti.

 1. Podcast s uputstvima.

U zavisnosti od teme kojom se bavite, poput nečega praktičnog, možete podeliti savete kako nešto napraviti, kako nešto istražiti ili postići. Koje ste alate i metode koristili a koji mogu biti korisni onima koji slušaju? Možete vremenom pokušati i predstaviti neki proizvod ili alat i tako osigurati izvor prihoda od vašeg podcasta.

 1. Iza naslovne strane.

Većina publike voli da čuje o čemu drugi čitaju u tradicionalnim medijima, šta slušaju na radiju ili koje podcaste prate. Uvid u to ko ste i šta vas zanima može da pomogne da se povežete sa publikom i da izgradite veće poverenje.

 1. Prostor za raspravu.

Ako ste imali veoma negativno iskustvo u oblasti u kojoj delujete, možete pričati o tome šta se desilo. To može da pokrene važnu debatu i dovede do promena, a vaš podcast može da postane prepoznatljiv kao prostor za konstruktivnu raspravu.

 1. Inspirativni i motivacioni podcast.

Možete li podeliti sa slušaocima odakle dobijate inspiraciju za ono što radite? Ili ko vas najviše inspiriše? To može biti vredno slušanja.

 1. Poređenje za rešenja i kupovinu.

Možete li da uporedite različita rešenja za neki problem u vašoj oblasti ili da uporedite različite proizvode? Najbolje je da ste iskreni jer je poverenje ključno za izgradnju publike.

 1. Serijal podcasta.

Dobar način da osmislite sadržaj je serijal epizoda u kojem ćete, na primer, davati sedmični pregled tema i informacija u nekoj oblasti i tako postati izvor kome se publika vraća kada želi na jednom mestu da dobije najvažnije vesti.

 1. Humor.

Korišćenje humora može da bude izuzetno efektno kada se koristi u pravo vreme i na pravi način. Igrajte se, ali ga koristite mudro i prikladno. Ne trudite se previše da budete smešni, kad to ne ide uvek.

Ukratko, poručuje autor ovih preporuka, budite kreativni i pokušajte sami da smislite pristup i ugao koji vam najviše odgovara u odnosu na to ko su vaši slušaoci.

Šta će ih privući da opet dođu i poslušaju vaš podcast? Šta će naučiti i poneti sa sobom? U svom podcastu im treba da kažete šta ćete slušaocima dati, šta ste im dali i šta im nudite sledeći put, prenosi portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…