Dva meseca od ubistva Olivera Ivanovića ubice još uvek nisu otkrivene

Oliver Ivanović

Beograd, 16. mart 2018. – Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dana pre dva meseca u Kosovskoj Mitrovici, a javnost još nije obaveštena dokle se stiglo sa istragom tog zločina, niti šta su uradili istražni organi. 

Na Ivanovića je pucano ispred sedišta Inicijative u Severnoj Mitrovici.

Slučaj je pre nedelju dana prešao u nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova koje je tada navelo da je povodom ubistva podnelo više krivičnih prijava, ali da osumnjičenih nema.

Tri nedelje posle ubistva, dvojica srpskih policajca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mesto zločina. Sumnjičili su ih da su uzeli čauru s mesta ubistva, i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora, sud u Mitrovici ih je oslobodio.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Beograd nema novih podataka o istrazi ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića.

"Iako je Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo na gotovo sve zamolnice koje su bile upućene od strane prištinskih organa kojih je do sada bilo pet, sa suprotne strane nismo imali takav reciprocitet, kada je reč o saradnji", kazala je Nela Kuburović za televiziju Prva.

Ona je rekla da je na dve zamolnice Tužilaštva za organizovani kriminal odgovoreno samo na jednu i to delimično, navodeći da je na početku postupka dobijen samo zapisnik sa uviđaja i obdukcije i da od tada nema novih dokaza i materijala.

Ministarka je istakla da su srpski organi spremni za saradnju sa prištinskim organima na pronalaženju počinioca i nalogodavaca.

"Mi smo spremni za saradnju. Tužilaštvo za organizovani kriminal preduzima određene predistražne radnje na teritoriji Srbije. Verujemo da će možda Specijalno tužilaštvo (Kosova), koje je preuzelo slučaj da nastavi saradnju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal", kazala je Nela Kuburović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…