1. Početna
  2. Društvo
  3. Dušan Petričić dobitnik novinarske nagrade “Dušan Bogavac“ za 2015.

Dušan Petričić dobitnik novinarske nagrade “Dušan Bogavac“ za 2015.

Živimo u društvu sa toliko mnogo laži i obmana i sa medijima u kojima je tako malo istine i hrabrosti, a bojim se da ne znam kako da objasnim tu enormnu, pogrešnu disproporciju, izjavio je  karikaturista Dušan Petričić, posle uručenja nagrade za novinarsku etiku i hrabrost "Dušan Bogavac".

Hvala ljudima koju su prepoznali ovo što radim. To su karikature koje, između ostalog, imaju i autoterapijsko i terapijsko dejstvo, rekao je Petričić, pošto mu je prošlogodišnja dobitnica nagrade Danica Vučenić uručila priznanje.

Te karikature nastale su, pre sve, usled moje ogromne zapitanosti kako smo se svi mi našli u toj situaciji, naglasio je Petričić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da se nagrada ne zove bez razloga "za novinarsku hrabrost i etiku", jer su upravo te osobine krasile Dušana Bogavca i sve laureate u proteklih 25 godina.

Obradović je rekao da se ove godine posebna zahvalnica dodeljuje novinaru Radija 202 Filipu Mladenoviću za doprinos očuvanju nagrade "Dušan Bogavac".

Mladenović je zahvalio na priznanju i istakao da su svi verovali u bolju Srbiju, "a dobili smo ovo".

Od našeg osnivanja promenilo se šest režima, a svi su imali podjednako neblagonaklon odnos prema NUNS. Srbiji su potrebni trijumf znanja, ustanak dobrote i pobuna zdravog razuma, rekao je Mladenović.

Branka Bogavac, sestra Dušana Bogavca, zahvalila je porodici, rođacima, prijateljima i NUNS što su pomogli da se ta nagrada održi i istakla da je ponosna što su najbolji novinari, po cenu životne opasnosti, dobitnici te nagrade u proteklih 25. godina.

Ove godine u užem izboru za nagradu našli su se novinarke Tamara Grujić i Dragana Sotirovski, novinari Stevan Dojčinović i Dragoljub Petrović, kao i Centar za istraživačko novinarstvo.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…