Dunja Mijatović: Vlasti u BiH moraju sprečiti finansijski kolaps javnih RTV servisa

Dunja Mijatović

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno reše pitanje dugotrajnog finansiranja javnog RTV servisa.

Sistem javnog servisa već dugo vremena nailazi na brojne prepreke jer se relevantna legislative ne primenjuje,kazala je Mijatović.

Dodaje da Veće ministara i Parlamentarna skupština moraju hitno pronaći održiv sistem finansiranja .  

Postojeći sistem naplate RTV takse putem telefonskih računa ističe 31. decembra ove godine. Ukoliko se ne uvede novi sistem, Radio-televizija BiH (BHRT), entitetski javni servisi, Radio-televizija Federacije BiH (RTV FBiH) i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), će se suočiti sa finansijskim kolapsom.

Neuspeh javnih servisa da u potpunosti primene relevantne zakone i manjak napretka u unutrašnjoj reorganizaciji su takođe doprineli finansijskoj nestabilnosti sistema, naglašava Mijatović.

Tokom zvanične posete BiH u julu ove godine, predstavnica OEBS-a je pozvala vlasti da obezbede da se RTV taksa naplaćuje efikasno kako bi sistem javnih RTV servisa bio finansijski održiv, saopšteno je iz sedišta OEBS-a u Beču.

Izvor: vecernji.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…