Državno pravobranilaštvo da poštuje rokove koje je samo odredilo

sudijski čekić

Ukoliko Državno pravobranilaštvo, postupajući u interesu građana, izvršnim dužnicima odredi naknadni rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze, kako bi im izašlo u susret i olakšalo ispunjenje utvrđenih obaveza, potrebno je da poštuje date rokove i postupa dosledno opravdanim očekivanjima građana koje je svojim aktima kod njih stvorilo.

Nepoštovanje datih rokova izaziva pravnu nesigurnost i kod građana stvara sumnju u pravilnost i objektivnost postupanja organa, stoji u Mišljenju Zaštitnika građana koje je upućeno ovom organu.

Državno pravobranilaštvo je očigledno postupalo u interesu građana kada je S. Đ. uputilo opomenu o obavezi plaćanja troškova parničnog postupka i ostavilo naknadni rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze utvrđene izvršnom ispravom, navodi se u saopštenju.

Takvim postupanjem Državno pravobranilaštvo je stvorilo opravdana očekivanja kod pritužilje koja su mogla uticati na njeno ponašanje u pogledu ispunjenja navedene obaveze u okviru datog roka.

Suprotno tome, Državno pravobranilaštvo je izneverilo pomenuta očekivanja i povredilo princip dobre uprave kada je deset dana pre isteka ostavljenog roka, protiv pritužilje pokrenulo postupak izvršenja pred nadležnim sudom.

Zaštitnik građana je mišljenja da i u budućem radu Državno pravobranilaštvo treba da postupa uvažavajući interese građana, a da se dati instrukcioni rokovi moraju poštovati od organa koji ih je odredio, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Zaštitnik građana

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…