Državni sekretar Gajović zastrašivao predsednicu Izvršnog odbora UNS-a

Aleksandar Gajović

Beograd, 19. jun 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije je protestovalo zbog toga što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS u toj komisiji Draganu Pejović.

Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja, rekla je UNS da ju je Gajović pozvao u svoj kabinet, gde je „izuzetno neprijatnim tonom“ i sa namerom da je uplaši kritikovao njenu prošlonedeljnu izjavu za Radio Slobodna Evropa.

Dragana Pejović je tada rekla da je Ministarstvo tek nakon reagovanja UNS objavilo predlagače članova komisija za ocenjivanje medijskih projekata, da je pitanje zašto to nije učinilo pre, kao i da to dovodi u sumnju kredibilnost komisija.

Gajović je Dragani Pejović rekao da ga je „baš briga šta misli UNS„, da nije objavio predlagače članova komisija zato što je to od njega tražilo Udruženje, već zato što je on čovek „širokih shvatanja„, a da UNS sve to radi da bi na njegovo mesto došao generalni sekretar UNS Nino Brajović.

Ove godine u radu komisija kao kandidati UNS učestvuju Dragana Pejović, Olivera Kovačević, Petar Jeremić, Budimir Ničić i Slobodan Radičević.

Kako je naveo UNS, oni će posle incidenta koji je napravio državni sekretar obratiti još više pažnje na pristigle projekte i o svakom eventualnom novom pritisku na članove komisija i pokušaju da se novac građana da sumnjivim projektima odmah obavestiti javnost.

Udruženje je podsetilo da je zbog šovinističkih izjava o ženama i izjave da novinari izmišljaju napade tražilo smenu Gajovića, dodavši da je ovim postupkom još jednom potvrdio da mu nije mesto na toj funkciji.

UNS zato poziva predsednicu Vlade Anu Brnabić da smeni državnog sekretara Gajovića, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…