Državni organi hitno da reaguju povodom pretnji upućenih novinarki „Vremena“ Jovani Gligorijević

Jovana Gligorijević

Beograd, 08. maj 2020. – Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji upućenih novinarki „Vremena“ Jovani Gligorijević.

Kako se ističe u saopštenju, neposredan povod za poziv je poslednja pretnja smrću koja je Jovani Gligorijević upućena jutros preko društvenih mreža.

Grupa je podsetila da Gligorijević takve pretnje dobija od 2016. godine.

Porodica novinarke bila je izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a pre svega novinarkama. Njeni lični podaci, uključujući kućnu adresu i jedinstveni matični broj bili su javno objavljivani, a i ranije je dobijala pretnje smrću„, ističe se u saopštenju.

Gligorijević je sve pretnje prijavljivala Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za bezbednost novinara.

Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom pređašnjih pretnji, niti je iko za njih snosio sankcije, istim nadležnim organima prijavila je i pretnju koju je primila danas„, navodi se u saopštenju.

Podsećamo da se i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oglasilo i pozvalo tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i zaštiti novinarku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…