Državna uprava sama pribavlja dokumenta

Izvod iz matične knjige rođenih

Državna uprava od juče građanima neće tražiti podatke neophodne prilikom izdavanja dokumenata koje već ima u službenim evidencijama.

Od danas, državna uprava ne sme da traži podatke sadržane u ličnoj karti, izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu.

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija.

Građani su, takođe, oslobođeni i plaćanja takse za ta dokumenta.

Nova obaveza službenika je i da prikupljaju dokumentaciju za odobravanje dečjeg i roditeljskog dodatka, ili podatke o registraciji preduzeća ili preduzetnika i skicu zauzeća za one koji žele da postave aparat za prodaju kokica ili sladoled, za šta im je potrebna dozvola opštine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je agenciji Beta da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji i da Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

Kako je kazala, građani će morati da dostave podatke koji nisu u službenoj evidenciji, što su na primer uverenja o visini zarade, zaposlenosti, zdravstvenom stanju i sličnim stvarima.

Puna primena Zakona počinje od juna 2017. godine.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…