Države Zapadnog Balkana na putu ka EU najviše problema imaju u pravosuđu, korupciji i upravi

pravda

Brisel, 06. oktobar 2020. – Države Zapadnog Balkana su svoju politiku usmerile ka pridruživanju Evropskoj uniji i to im je jedan od glavnih ciljeva.

Međutim u poslednjih godinu dana ostvarile su umeren napredak na tom putu i zajedničko im je da su, iako su uglavnom usvojile potrebne zakonske okvire, najslabije rezultate ostvarile u reformi pravosuđa i javne uprave, suzbijanju korupcije i u oblasti slobode medija. Ovu ocenu dala je Evropska komisija u izveštaju o napretku zemalja regiona u procesu evrointegracija.

U procesu evrointegracije BiH nije ostvarila napredak u brojnim oblastima, ali je u nekim, poput pravosuđa, došlo do pogoršanja, navodi se u izveštaju Evropske komisije o napretku BiH na evropskom putu.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Crne Gore piše da je predizbornu kampanju obeležilo nepoverenje, odnosi sa Srbijom su bili napeti, da Crna Gora ima spremnost za borbu protiv kriminala, a da je u oblasti pravosuđa postignut ograničeni napredatak.

Severna Makedonija ostvarila je napredak u evrointegracijama u nekim oblastima, ali su dodatni napori potrebni u pravosuđu, borbi protiv korupcije, sprečavanju diskriminacije, slobodi medija, navodi se u izveštaju Evropske komisije o napretku u evrointegracijama, prenosi Euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…