Države koje su najugroženije klimatskom krizom pate i zbog enormnih dugova

Foto: pixabay.com

London – Zemlje koje su najviše ugrožene klimatskom krizom u proseku plaćaju 15,5 odsto svojih državnih prihoda spoljnim poveriocima, što je skoro dvostruko više u odnosu na manje od osam odsto državnih prihoda u periodu pre pandemije virusa korona.

Istraživanje dobrotvorne organizacije Debt Justice, sprovedeno u 50 najugroženijih država sveta, pokazuje da su njihova izdvajanja za dugove sada na najvišem nivou u poslednje tri decenije.

Kako se navodi, 38 odsto spoljnih plaćanja kamata ovih zemalja odnosi se na privatne zajmodavce, 35 odsto na multilateralne institucije, 14 odsto na Kinu i 13 odsto na druge vlade.

Organizacija sa sedištem u Londonu je zasnovala svoje tvrdnje na podacima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i naglašava da je neohodno hitno otpisati dugove ovih zemalja kako bi one mogle da ulažu u borbu protiv klimatskih promena.

Potrebna nam je brza i efikasna šema za otplatu duga kako bismo dugove poništili do održivog nivoa. Velika Britanija može da odigra svoju ulogu tako što će doneti zakone kako bi osigurala da privatni zajmodavci učestvuju u međunarodnim sporazumima o oslobađanju duga„, ističe izvršna direktorka organizacije Debt džastis, Hajdi Čou.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…