Država diskriminisala građane starije od 65 godina tokom vanrednog stanja?

Viši sud u Beogradu

Beograd, 04. decembar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) tužio je Srbiju Višem sudu u Beogradu.

 Od suda se traži da utvrdi da li je država propisivanjem mera u vanrednom stanju diskriminisala građane starije od 65 godina, izjavio je FoNetu pravni savetnik BCLJP Luka Mihajlović.

Ukoliko to bude utvrđeno, BLJP zahteva da takva odluka bude objavljvena u dnevnim listovima, precizirao je Mihajlović u serijalu razgovora Destinacija.

On je objasnio da se ne dovodi u pitanje da li država ima legitimni cilj da ograniči kretanje zbog suzbijanja širenja virusa, ali BCLJP smatra da ograničenja nisu bila srazmerna.

Neka prava mogu da budu ograničena samo u obimu u kojem je to neophodno, predočio je Mihajlović,  uveren da u slučaju policijskog časa nije bilo nikakvog razloga da se starijima od 65 godina ne dozvoli šetnja napolju, u vreme kada je to drugima bilo zabranjeno.

„Trpanje u prodavnice“ starijih od 65 godina od četiri do sedam ujutro nazvao je kontraproduktivnim i konstatovao da je država „prenaglila“.

Kako je precizirao, postojao je opravdani strah od toga šta će se desiti, pošto je bilo dosta „neproverenih stvari“, ali su mere „predugo“ trajale.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…