Društvo sudija pozvalo Visoki savet sudstva da omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja

sudija
Foto: pixabay.com

Beograd – Društvo sudija Srbije saopštilo je da sa javnošću deli zabrinutost i razočaranje što ni posle 25 godina od počinjenog zločina počinilac/počinioci ubistva Slavka Ćurivije nisu privedeni pravdi, što, kako navode, ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene, policija, javno tužilaštvo i sud nisu ispunile svoj zadatak.     

Društvo sudija Srbije pozvalo je, u saopštenju, Visoki savet sudstva (VSS) da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću da jemči i obezbeđuje nezavisnost sudija i sudova, omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već prema dokazima.

Društvo sudija Srbije navodi i da je u pravnoj državi, u situaciji kad dokazi ne ukazuju na nesumnjivu krivicu okrivljenih, dužnost suda da donese oslobađajuću presudu.

Dodaju da javnost opravdano može postaviti pitanje ko je tu podbacio, ali smatraju da je nedopustivo da za to čine odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu za osobe koje su, kako navode, „bile optužene za taj zločin čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje„.

Društvo sudija ukazuje da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija.

Dodaje se i da je komentarisanje sudskih odluka i izražavanje nezadovoljstva njihovim donošenjem dozvoljeno, ali naglašava da takvo komentarisanje mora biti u vezi sa postupanjem i argumentacijom suda, a ne prosto izražavanje nezadovoljstva ishodom sudskog postupka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…